Vynechání snídaně postavu neohrožuje. Jídlo před spaním naopak ano

Japonští vědci ve značně rozsáhlé analýze zahrnující šedesát tisíc osob a sledování v průběhu pěti let prokázali, že konzumace jídla do dvou hodin před ulehnutím do postele skutečně zvyšuje riziko obezity. Stejně tak jsou obézní častěji ti, kteří svá jídla hltají. Naopak se nepodařilo prokázat, že riziko obezity nezvyšuje vynechávání snídaně, která je mnohými dietology považována za zásadní pokrm dne.

„Jíst pomalu a nejíst dvě hodiny před ulehnutím do postele je zřejmě klíčem k normální postavě a také shazování nadbytečných kilogramů,“ tvrdí autoři z Fukuoky.

Lidé by se měli především snažit konzumovat pokrmy co nejpomaleji a každé sousto pečlivě a vědomě rozkousat. Pak by se také měli vyhnout všemožnému mlsání po večeři, kterou by měli pozřít nejpozději dvě hodiny před odchodem do postele.

Jedinci, kteří jedí rychle, jsou o dvaačtyřicet procent obéznější než ti, kteří jedí pomalu.

„Změny ve stylu stravování můžou ovlivnit obezitu, BMI a obvod pasu. Intervence zaměřující se na snížení rychlosti konzumace pokrmů může být účinnou prevencí obezity,“ tvrdí doktor Haruhisa Fukuda z Kjúšúské univerzity.

A zatímco rychlost konzumace, mlsání po večeři a konzumace do dvou hodin před usnutím riziko obezity zvyšují, samotné vynechávání snídaně nikoli.

Co s večerním hladem

Mlsání po večeři je z hlediska postavy, ale i zdraví, velkým problém. A to ať už snídáte, nebo ne. Jenže co dělat, když vás takhle ve večerních hodinách přepadne chuť na něco dobrého? Co takhle zkusit chutě rozhýbat? Je to jednoduché – když si místo výletu do lednice dopřejete několik cviků, vaše tělo přestane na jídlo myslet. Opravdu to funguje.

Není pohyb vaším koníčkem? Škoda, nicméně pro zavilé nepřátele pohybu tu máme řešení z pomyslného opačného konce. Pěkně své tělo naložte do horké vany, třeba s levandulovou pěnou. Tím ho ukolébáte ke spánku a na jídlo nebude ani pomyšlení.

Mimochodem, večerní chuť na něco dobrého můžete zkusit i přepít. Tedy ne alkoholem, to by byla velká chyba. Ale sklenicí vody nebo šálkem zeleného (či bylinkového) čaje. Mají nula kalorií a pocit sytosti na nějakou dobu také dodají. Však se říká – hlad je převlečená žízeň.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat