Nepříjemné návaly nemusíte řešit jen léky. Uleví vám i bylinné oleje

Návaly horka a pocení ovlivňují náladu, zdraví i spánek. Pocity tepla se přitom mohou objevovat zejména na krku, tváři nebo hrudi. Které esenciální oleje proti těmto stavům bojují? Návaly horka a pocení ovlivňují náladu, zdraví i spánek. Pocity tepla se přitom mohou objevovat zejména na krku, tváři nebo hrudi. Které esenciální oleje proti těmto stavům bojují?

Mezi příčiny náhlých návalů většinou patří menopauza, ale i ostrá a kořeněná jídla, nadváha, léky na předpis, těhotenství, stres, infekce nebo třeba zvýšená funkce štítné žlázy. Ještě než na to upozorníte svého lékaře, vyzkoušejte osvědčené éterické oleje, které by však měly být zředěné nosným olejem (například mandlovým, avokádovým nebo olivovým).

Pelargonie

Esenciální olej pelargonie je extrahován z listů a stonků rostlin Geranium (kakost). Ta má hemostatické a adstringentní vlastnosti a je populární volbou v aromaterapii. (Je o ní známo, že kromě jiného mírní příznaky menopauzy.) Tento hormony vyrovnávající olejíček je v rámci denní použití docela efektivní. Osvědčuje se přitom jeho smíchání s nosným olejem a nanášení na plosky nohou, zápěstí či břicho – ideálně po ránu.

Máta peprná

Olej s výrazně pronikavou vůní vykazuje relaxační a regulační účinek a patří mezi nejsilnější vazokonstriktory v aromaterapii. Funguje skvěle coby terapeut působící proti bolestivým nohám a unaveným rukám. Zároveň krotí návaly. Stačí přidat 4 kapky tohoto oleje na litr vody a tuto směs vložit do chladničky. Před každým použitím protřepejte a aplikujte dvakrát denně na zadní stranu krku a tvář.

Šalvěj muškátová

Šalvěj muškátová je účinná při léčbě premenstruačního syndromu, a to především proto, že obsahuje přírodní fytoestrogeny. Uvolňuje nervy a poskytuje úlevu při hormonálních výkyvech. 4 ml nosného oleje přidejte do 15 kapek esenciálního šalvějového oleje a výsledek uchovávejte v lahvičce. Směs aplikujte před spaním – na plosky nohou.

Lemongrass

Lemongrass, vysoce voňavá rostlina s působivou vůní citronu, je jedním z nejlepších řešení při návalech. Má osvěžující, obnovující a mentálně stimulující účinky. Výzkumy zároveň ukazují, že tento olej působí sedativně na nervový systém. Navíc má protizánětlivé vlastnosti. Pár kapek v aromalampičce dokáže divy!

Heřmánek římský

Římský heřmánek díky svojí sladké a ovocné vůni neuvěřitelně dobře působí na pokožku a nervový systém. Jakmile ho použijete, zaznamenáte léčebný a uklidňující účinek na vaši mysl, pokožku a tělo. Esenciální olej tohoto typu přitom nejlépe funguje za předpokladu, že je smíchán s mátou a šalvějovým olejem. Lze jej inhalovat prostřednictvím aromalampičky. Stejně jako v předchozím případě se osvědčuje i příprava chladivé mlhoviny uchovávané v ledničce.

Cypřiš

Cypřiš má detoxikační účinky a pomáhá udržovat emoční a hormonální rovnováhu. Jednoduše přidejte 6–8 kapek do lázně a užijte si dlouhou relaxaci. (Lázeň můžete obohatit i o několik kapek šalvějového oleje nebo oleje Geranium.)







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat