Tvrdé bílé kuličky kolem nosu a očí. Proč se tvoří mílie

Tvrdé bílé kuličky, které se tvoří kolem nosu, očí a někdy i na genitáliích, nás dovedou pořádně potrápit. Nelze je vymáčknou jako klasický pupínek a často se objeví znovu jen o kousek vedle. Řeč je o cystách, odborně nazývaných mílie. Proč se nám tvoří a jak se jich zbavit?

Co je to?

Mílie jsou malé bílé cysty, které po vymáčknutí vypadají jako tvrdá kulička. Kuličky jsou tvořeny mrtvými kožními buňkami, kterým se nepodařilo od kůže odloučit. Mílie můžeme často pozorovat na nosáncích novorozenců, ty ale postupem času samy vymizí. Pokud se mílie jednou vytvoří dospělému člověku, sama jen tak nezmizí. Je nutné ji odstranit, ale obyčejné vymáčknutí nejspíš stačit nebude.

I když nám hyzdí obličej, nemusíte se bát, že by byly projevem nějaké choroby. Jedná se pouze o kosmetickou vadu. Pokud jich máte mnoho, zajděte raději ke kosmetičce, která vám s jejich odstraněním šetrně pomůže.

Jak mílie odstranit?

Mílií se nejjednodušeji zbavíte za pomoci ostré jehly, kdy nepatrně narušíte vrchní kůži a zrohovatělé zrníčko vyškrábnete nebo jemně vytlačíte nehty. Je ale nutné dodržovat hygienická pravidla, abyste předešli zanešení infekce do vytvořených ranek.  

Pokud raději odstranění přenecháte zkušenějším, rádi vám pomohou nejen kosmetičky, ale také dermatologové, kteří s jejich odstraňováním mají bohaté zkušenosti. V jejich péči alespoň nehrozí, že budete vypadat jako byste strčili hlavu do úlu.

Jak jim předcházet?

Míliím lze předcházet poměrně snadno. Stačí se o svou pleť důkladněji starat. Každý den si obličej pečlivě myjte a čas od času použijte peeling. Nepoužívejte kosmetiku s oleji, které ucpávají póry. Tvorba mílií může být zapříčiněna i právě používáním nevhodné kosmetiky. Veškeré krémy obsahující oleje nebo silikony nejsou pro pokožku, na které se drobné cysty objevují, vůbec vhodné. Používejte jen takové výrobky, se kterými může vaše pleť dýchat, a nebudou ji zatěžovat.

Co se týče mílií na genitálu, je potřeba stejně, jako v případě obličeje, dbát na lepší hygienu a pravidelné odstraňování odumřelé kůže. Pro tato místa samozřejmě peeling doporučit nemůžeme, ale zkuste místo houby používat froté žínku. Je o něco hrubší a lépe tak odstraní odumřelé buňky.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat