Obézní lidé častěji umírají na chřipku a také rozšiřují více virů

Nadváha a obezita nejsou nebezpečné z hlediska zdraví jen pro majitele nadbytečných tukových polštářů, ale hrozbu přestavují také pro jejich okolí. Vědci z USA zjistili, že obézní jedinci se hůře vypořádávají s virem chřipky, mají ho v těle déle a rozšíří ho do svého okolí více. Kvůli horší obranyschopnosti jsou také častěji oběťmi chřipkového onemocnění.

Podle výzkumů z USA obézní lidé nosí v těle viry chřipky dvakrát déle než lidé s normální postavou. Jsou tím pádem déle infekční a rozšíří více virů do okolí, pokud nakažení vycházejí do společnosti.

„Tohle je první skutečný důkaz, že obezita může ovlivnit více než jen závažnost onemocnění. Může také ovlivnit přenos infekce v populaci,“ tvrdí doktorka Aubree Gordon z University of Michigan.

Vzhledem k tomu, že západní populace je stále obéznější, čekají ji delší a závažnější epidemie chřipky s častějšími fatálními konci.

Pozor na stres i spánek

Obezita je epidemií dnešní doby, což ostatně ukazují statistiky odborníků, podle nichž lidí trpících nadváhou či obezitou neustále přibývá. A to je pro zdraví populace špatná zpráva. Kila navíc jsou totiž rizikovým faktorem pro celou řádu velmi závažných chorob. Jenže shodit je není občas vůbec snadné. Proč? Největším soupeřem v boji s obezitou je totiž podle všeho všudypřítomný stres. Pokud lidé podléhají značnému stresu v práci či soukromém životě, nedaří se jim hubnout a udržovat si normální hmotnost ani při zdravé stravě a pohybu. Tělo se obaluje tukem a odmítá ho odbourávat. Omezení psychické a fyzické zátěže a spánek devět hodin denně jsou jediné metody, které hubnutí zaručí.

„Veškeré výzkumy dokazují, že chronický stres vyvolává větší hlad, nutí nás jíst nezdravé potraviny, způsobuje odpor člověka k sobě samému a znemožňuje kvalitní spánek. Když chceme zhubnout a mít trvale normální postavu, je nezbytné zbavit se stresu,“ tvrdí doktor David Mosley z Londýna.

Spánek devět hodin za noc výrazně sníží hladinu stresového hormonu kortizolu v krvi a také omezí sekreci hladových hormonů. Obojí jednak posiluje schopnost držet se zdravého stravovacího plánu, ale také omezuje tvorbu nových tukových buněk.

„Spánek a stres spolu velmi úzce souvisejí, když je člověk ve stresu, vede to k problémům se spánkem a problémy se spánkem naopak zhoršují stres tím, že při nedostatečném spánku se zvyšuje sekrece stresového hormonu,“ tvrdí doktor Mosley.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat