Zdánlivě neškodné vlhčené ubrousky

Otíráme s nimi palubní desky našich aut, zadečky miminek, nosíme je při sobě pro případ, že si nebudeme mít kde umýt ruce, kdekdo s nimi doma pravidelně uklízí a jistě by se našlo mnoho dalších způsobů, jak by se daly efektivně využít. Řeč je o vlhčených ubrouscích, které se mohou zdát na první dojem neškodné, ale i přesto, že některé opravdu jsou, najdou se i takové, které našemu zdraví příliš neprospějí.

Na co si dát při výběru vlhčených kapesníků pozor?

Dívejte se na složení

Ubrousky jako takové, jsou vyráběné většinou z jemné buničiny. Aby ale vydržely delší dobu vlhké, jsou v nich obsažené různé chemikálie, kterým byste při jejich výběru měli věnovat pozornost. Většina látek, kterými jsou ubrousky napuštěné, jsou při použitém množství pro člověka nezávadná, najdeme v nich ale i takové, u kterých bylo prokázáno, že mohou působit toxicky.

Nejčastěji se hovoří o parabenech, které mohou mít negativní vliv na hormonální systém, dále pak metylizotiazolin a fenoxyetanol. Ani jedna z uvedených látek není zakázaná, ale jedná se o poměrně silné alergeny. Ubrousky s obsahem metylizotiazolinu a fenoxyetanolu pokožku dráždí a při použití zejména na citlivé dětské pokožce mohou být původcem dermatitid a ekzémů. Na místa, jako je obličej či genitálie, se nedoporučuje používat ubrousky vůbec. Tyto látky i přesto, že Evropská komise doporučuje, aby nebyly používané ve výrobcích pro děti, bohužel nebývají ve výrobcích obsažené jen zřídka.

Vyrobte si vlastní

Pokud nevěříte kupovaným výrobkům, můžete si vyrobit vlastní vlčené ubrousky. Použít můžete separační vložky, které se vkládají do pracích plenek a seženete je ve většině obchodů s dětským zbožím, nebo menší bavlněné pleny. Vytvořte si nálev z heřmánku, který zalijete horkou vodou a necháte louhovat do vychladnutí. Heřmánek sceďte a přidejte dvě lžíce olivového nebo kokosového oleje.

Ubrousky naskládejte do plastové krabičky a zalijte nálevem tak, aby neplavaly, ale všechny se nálevem dostatečně nasákly. Pokud jste pro výrobu ubrousků zvolili separační vložky, po použití je vyhoďte. Jestli jste dali přednost bavlně, vyvařte je v pračce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat