Nevyhazujte peníze zbytečně. Drahé tablety s omega-3 mastnými kyselinami srdce neochrání

Nejrozsáhlejší a vědecky nejprůkaznější studie mezinárodního týmu vědců zpochybňuje význam potravinových doplňků a farmaceutických přípravků s omega-3 mastnými kyselinami živočišného původu jako prevenci onemocnění srdce a předčasného úmrtí. Podle studie publikované organizací Cochrane Library tyto přípravky nefungují a lidé za ně vyhazují peníze zbytečně. Omega-3 mastné kyseliny rostlinného původu mají slabý účinek.

O tom, zda můžou prospívat zdraví a chránit oběhovou soustavu před rozvojem chorob potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, studie nevypovídá. A to proto, že nemá dost podkladů pro srovnání.

Co ale ze studie vyplývá, je to, že přípravky a doplňky s omega-3 mastnými kyselinami z rybího tuku nepodporují srdce, mozek a delší život a dokonce snižují hladinu prospěšného cholesterolu v krvi. Revize mezinárodně uznávané společnosti Cochrane Library přitom zhodnotila devětasedmdesát experimentálních výzkumů.

„Tato rozsáhlá systematická revize zahrnuje informace od mnoha tisíc lidí během velmi dlouhých období. Navzdory všem těmto informací nevidíme žádné ochranné účinky,“ tvrdí doktor Lee Hooper z University of East Anglia.

Autoři netvrdí, že omega-3 mastné kyseliny obecně nepůsobí preventivně v případě onemocnění oběhové soustavy, neurologických potíží a předčasného stárnutí organismu, ale tvrdí, že nepůsobí tyto látky požívané v umělých preparátech prodávaných v lékárnách a obchodech.

„Ačkoli jsou mastné ryby zdravou potravinou, není jasné z malého počtu pokusů, zda konzumace mastných ryb ochrání naše srdce,“ dodává doktor Hooper.

Pro klouby i na bolest

Přesto se vědci z nejrůznějších institucí shodují, že bychom si měli ryby pravidelně dopřávat. A to právě kvůli omega-3 mastným kyselinám. Srdce a cévy totiž nejsou to jediné, čemu prospívají!

Omaga-3 mastné kyseliny pomáhají podle výzkumu University of Maryland Medical Center zvyšovat schopnost našeho těla absorbovat více vápníku, který je důležitý pro zdraví kostí. Navíc se zdá, že dodáváme-li tělu dostatek těchto kyselin, vylučujeme méně vápníku močí.

Další studie pak naznačují, že omega-3 mastné kyseliny mohou zmírňovat bolestivé projevy revmatoidní artritidy a dalších chorob kloubů.

Poměrně malá studie NYU Langone Medical Center zjistila, že ženy užívající doplňky stravy obsahující rybí tuk, nemají během menstruace tak silné bolesti jako jejich kolegyně, jež tyto přípravky neužívaly. Jiná ze studií pak naznačila, že efekt rybího tuku je ještě větší, užívá-li se společně s vitaminem B12.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat