Vaříte a grilujete s alobalem? Hrozí vám alzheimer i poškození kostí

Alobal dnes patří do povinné výbavy většiny tuzemských domácností. Je ale tenhle pomocník bezpečný? Tak to ani náhodou. Opět se objevilo varování, že kdo s ním je v pravidelném kontaktu, ten riskuje zdraví!

Hliník je prý nejrozšířenějším kovem na planetě, přičemž se používá k mnoha výrobkům, se kterými přicházíme během dne do styku. Nevěříte? Obsažený je třeba v deodorantech, jedlé sodě, konzervách a sodovkách. Podle odborníků číhá také v aspirinu a některých očkovacích látkách. Pochopitelně je také základem hliníkového nádobí nebo folie, jež je v současnosti jednou z nejčastěji kupovaných kuchyňských potřeb. Ani vy na alobal při vaření a grilování nedáte dopustit? Pak byste měli zbystřit, hrozí vám totiž skutečné nebezpečí!

Tiká vám doma časovaná bomba?

Výzkumná pracovnice Ghana Bassioni, která působí na egyptské univerzitě Ain Shams, před používáním lesklé fólie varuje. Odbornice tak jedná na základě své studie, která odhalila, že když je alobal vystaven vysokým teplotám, což na grilu či v troubě bezpochyby je, malé kusy kovu se snadno dostanou i do jídla. A k usazování v těle si ke všemu nevybírají zrovna dobré adresy – většinou míří na ledviny, játra, mozek a štítnou žlázu. Kdyby se tyto titěrné částečky náhodou horkem neuvolnily samy od sebe, kombinace koření a citronu vyvolá chemickou reakci, která vylučování hliníku zvesela podporuje. Co všechno vám hrozí?

Odvápnění kostí jako drahá daň za večeři

Výše jmenovaná specialistka je toho názoru, že hliník ze „stříbrného papíru“ se kromě zmíněných orgánů usazuje rovněž kolem kostní tkáně, kde negativně reaguje s vápníkem. Výsledkem je pak zvýšené riziko řídnutí kostí neboli osteoporózy. Toto děsivé tvrzení však není jediné, které se v této souvislosti objevilo. Jiný průzkum, zveřejněný v časopise Journal of Nephrology Dialysis Transplantation, naznačuje, že alobal se do jisté míry může podílet na úplném rozpadu kostí.

Alzheimerova choroba? Té prý vyloženě nahráváte

Vzhledem k tomu, že jedna porce jídla připravená s lesklým kuchyňským „pomocníkem“ obsahuje podle Ghany Bassioni až 240 mg hliníku, mohou být následky zdrcující i pro mozek. Pokud je prý vystaven tak vysokým hodnotám tohoto kovu – myšleno tedy dlouhodobě, mohou se objevit potíže s pamětí i úbytek mentality. V sázce je také větší pravděpodobnost vývoje Alzheimerovy choroby! Hádáme, že teď vás chuť na grilovačku asi přešla…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat