Jak zapomenout na traumatické události z minulosti

Špatné vzpomínky pocházejí z traumatické události, která může ovlivňovat psychiku dlouhé roky po dané události. Mnoho lidí neví, jak s takovými „kostlivci ve skříni“ naložit. Patříte k nim? Pak zkuste tenhle manuál!

Jak se „naučit“ zapomenout na bolestného? Dobrá otázka. Jednoduché to není, ovšem vždy můžete podniknout jisté kroky a pokusit se najít vnitřní mír! Co se rozhodně vyplatí zkusit?

Vyhněte se spouštěcím mechanismům

Je pro vás těžké nepřemýšlet o traumatickém incidentu, pokud se ocitnete na určitém místě, nebo se vám do ruky dostanou jisté předměty?  Vyhýbejte se jednomu či druhému, protože jinak budete pokračovat ve svém starém vzoru – „stará paměť" s pronásledováním nepřestane.

Přepněte do režimu „šťastné vzpomínky“

Naučte se, jak svůj mozek „přinutit“ k přechodu na šťastné vzpomínky. Kdykoli vás přepadne splín, deprese či smutek nad minulou událostí, vytáhněte imaginární ruku a tuto vzpomínku díky ní odsuňte do pozadí. Doslova ji odpálkujte! Prázdné místo v mysli nahraďte pozitivním scénářem. Trápíte se třeba, že se vám kdysi vysmála celá třída? Vybavte si stejnou situaci, ovšem s dobrým koncem. Prezentaci své školní práce jste zvládli na jedničku a spolužáci vám zatleskali. Jak prosté!

Buďte aktivnější

Pokud doma vysedáváte před televizí, nebo jen posedáváte v koutě, je jasné, že mysl nemá nic jiného na práci, než se zaobírat minulostí a traumatickými vzpomínkami. Zaměstnejte se, buďte aktivní, najděte si nový koníček. Pokud ani to nepomůže, osvojte si některé dýchací techniky, které uvolní vaše nervy a zlepší vám náladu.

Vyvarujte se alkoholu a drog

Je nutné vyhýbat se návykovým látkám, jako jsou drogy a alkohol. A to za každou cenu. Tyto látky zvyšují podrážděnost, depresi a úzkost. Někteří lidé si myslí, že drogy nebo alkohol tlumí špatné vzpomínky, opak je však pravdou. Často se kvůli nim celá situace ještě zhoršuje!

Promluvte si s někým, komu důvěřujete

I komunikace s přítelem nebo blízkým členem rodiny leckdy může pomoci. Stačí, když se vypovídáte. Můžete dokonce najít podpůrnou skupinu a zjistit, jak se v podobných situacích zachovali ostatní. Jestli se na něco takového necítíte, napište sami sobě osobní dopis. V něm popište, co konkrétně vás trápí. Přijde očekávaná úleva.

Vyhledejte odbornou pomoc

Pokud nemůžete najít způsob, jak se zbavit negativního pocitu, zvažte vyhledání odborné pomoci. Své nejnitřnější myšlenky sdílejte se svým terapeutem, který vám pomůže identifikovat spouštěče vašich lítostivých stavů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat