Buďte pozitivní. Ochráníte své srdce před mnohými chorobami

Vědci z Harvardovy univerzity s kolegy z Northwestern University prokázali v rozsáhlé revizi několika studií, že vidět sklenici poloplnou je lepším přístupem k životu než ji vidět poloprázdnou. Optimisté totiž chrání své vnitřní orgány před účinky stresu. Myšlení je tak silnější než vlivy zvenčí a může být prevencí řady vážných onemocnění včetně chorob srdce a cév.

Optimismus má podle autorů přímý a průkazný vliv na zdraví oběhové soustavy, protože omezuje hladinu stresových hormonů v krvi, srdeční tep a krevní tlak.

Ale optimismus má také nepřímý vliv na zdraví srdce a cév. V další části výzkumu totiž autoři prokázali, že optimisté jedí zdravěji a cvičí častěji, méně pijí alkohol a méně kouří.

Nejoptimističtější lidé jsou o osmatřicet procent méně ohroženi chorobami srdce a cév než ti, kteří jsou nejpesimističtější.

„Optimisté vytrvávají v používání problém řešících strategií a plánování k omezování stresorů. Když ale pesimisté čelí faktorům, které nemůžou přímo ovládat, začnou měnit své cíle a používají škodlivé strategie vyrovnávání se s tím, což může vést ke zvýšení zánětů v těle a horšímu zdravotnímu stavu srdce,“ uvedl profesor Darwin Labarthe z Northwestern University.

Úsměvem pro delší život

Jak se zdá, být optimisou znamená mít zdravější život. A podle vědců také delší. Tedy minimálně pro ženy toto tvrzení platí. Jak ukazuje rozsáhlá studie University of Pittsburgh, optimismus ženám rozhodně svědčí – dožívají se ve srovnání se svými pesimistickými vrstevnicemi vyššího průměrného věku a jejich život provází mnohem méně zdravotních komplikací a chorob.

Naopak u žen s negativistickým myšlením jsou tyto choroby mnohem častější.

Jako lékařka říkám, že bych moc ráda viděla, jak lidé obecně snižují svou negativitu. Většina důkazů naznačuje, že trvalá negativita vysokého stupně je velmi hazardní pro lidské zdraví,“ zdůrazňuje autorka studie doktorka Hilary A. Tindl.

Výzkum se opírá o údaje bezmála 100 tisíc žen, především o data vztahující se k jejich životním postojům a zdravotnímu stavu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat