Nedostatek pohybu je jako epidemie. Stačí přitom tak málo, aby se vás netýkal

Světová zdravotnická organizace tvrdí, že nedostatek pohybu je novou epidemií současné civilizace. Pětina celkové populace lidí na planetě totiž necvičí a nesportuje dost na to, aby jejich tělo fungovalo zdravě. Následkem toho pak čelí nebo budou čelit vážným chorobám.

A to snižuje jak kvalitu jejich života, tak kvalitu společnosti a výrazně zatěžuje státní i individuální rozpočty výdaji na zdravotní péči.

Následkem nedostatečného pohybu se u člověka rozvíjejí nejčastěji choroby srdce a cév, diabetes typu 2, demence a některé typy rakoviny.

„Na rozdíl od jiných globálních rizik pro zdraví nedostatek fyzické aktivity neklesá, více než čtvrtina všech dospělých nemá dostatek pohybu pro dobré zdraví,“ tvrdí doktorka Regina Guthold ze švýcarské pobočky Světové zdravotnické organizace.

Každá třetí žena a třiadvacet procent mužů na světě nemají ani střídmou míru pohybu – 150 minut cvičení mírné intenzity či pětasedmdesát minut cvičení vysoké intenzity.

Nejhůře na tom jsou Kuvajt, Americká Samoa, pacifická teritoria náležející USA, Saúdská Arábie a Irák.

Choďte, choďte, choďte

Nejste zrovna fanoušky sportovních aktivit, ale přece jen byste rádi žili zdravě? Pak nemusíte zoufat. Briskní chůze patří k tomu nejzdravějšímu mezi pohybovými aktivitami, jimž se člověk může denně věnovat. Navíc se jedná o pohyb bezpečný, který extrémně nenamáhá klouby a šlachy. Pětadvacet minut rychlé chůze denně prodlouží život až o sedm let. Zjistili to vědci z Londýna.

„Naše studie je vědecky velmi relevantní. Naznačuje, že když lidé cvičí pravidelně, můžou zpomalit výrazně proces stárnutí. Nikdy se nevyhneme tomu, že zcela zestárneme, ale můžeme oddálit čas, kdy se staneme starými. Můžeme vypadat mladší, když je nám sedmdesát a můžeme žít aktivně do devadesátky. Cvičení vám přikoupí tři až sedm let života. Je to antidepresivum, zlepšuje kognitivní funkce a máme teď už důkaz, že může zpomalit nástup demence,“ tvrdí profesor kardiologie Sanjay Sharma z Londýna.

Pětadvacet minut rychlé chůze nebo pomalého běhu každý den prodlouží život až o sedm let. Tento pohyb je navíc bezpečný a nezatěžuje klouby a šlachy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat