Nedostatek bílkovin má vliv na ztrátu vlasů i sníženou obranyschopnost

Občasné očisty a diety s omezením přísunu masa a bílkovin obecně mohou být zdravé, dlouhodobě ale omezení příjmu proteinů působí na zdraví zhoubně. Denně by měl průměrný člověk pozřít pětačtyřicet až šestapadesát gramů bílkovin. Je jedno, jestli člověk maso jí nebo spoléhá na zdroje z vajíček, luštěnin či ořechů. Nedostatek bílkovin se projevuje ztrátou vlasů, zhoršením stavu kůže a sníženou obranyschopností či věčným hladem.

V průměru by měl člověk pozřít – je-li zcela zdráv a má normální postavu (není obézní) – asi 0,75 gramů bílkovin na kilo své hmotnosti denně. Lidé na Západě většinou konzumují bílkovin dostatek či nadbytek, protože jejich jídelníček je plný živočišných produktů. Nicméně s rostoucím trendem očistných kůr a diet většinou dochází právě ke snížení příjmu proteinů.

Nástrahy pro krásu

„Nedostatek bílkovin často zanechá stopy na kůži, vlasech a nehtech, které jsou tvořeny právě především bílkovinami,“ tvrdí doktor Atli Arnarson z Islandské univerzity.

Lámající se nehty, řídnoucí vlasy a suchá praskající kůže jsou jen první příznaky nedostatku proteinů. Ale tento stav může mít vážnější důsledky. Tím nejnebezpečnějším je ztučnění jater, které v dalších fázích končí zjizvením jater a jejich selháním. Ačkoli ztučněním jater trpí také lidé nadměrně konzumující alkohol či obézní, je rovněž důsledkem dlouhodobého nedostatku bílkovin.

„Když tělo nemá dostatek proteinů ve stravě, začne ho odebírat ze svaloviny, aby zachránilo alespoň nejdůležitější tělesné funkce. Takže lidé nekonzumující dostatek bílkovin záhy přicházejí o svaly,“ tvrdí doktor Arnarson. A to se týká hlavně osob na drastické dietě bez přísunu proteinů. Tělo dříve než tuk totiž začne odbourávat svaly.

Nebezpečí pro imunitu

Bez aminokyselin a proteinů se ale neobejde také imunitní systém. A tak lidé dlouhodobě připravující své tělo o přísun bílkovin zaznamenají projevy oslabené imunity.

„Když člověk nemá dostatek bílkovin, většinou se to projeví jako zvýšená chuť k jídlu a hlad. Tělo se snaží totiž zajistit zvýšený příjem a tím člověka nutí jíst více,“ dodává doktor Arnarson s tím, proč mnozí lidé mají stále hlad, i když se přejídají. Jejich jídelníček je příliš bohatý na sacharidy a tuky, ale chybí v něm bílkoviny.

Bohatým zdrojem bílkovin jsou maso a ryby, mořské plody, hmyz, mléčné výrobky, vejce, vejce, řasy, luštěniny, ořechy a semena či klíčky rostlin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat