Ranní mrzutost. Proč jsme po probuzení nevrlí?

Každý z nás to někdy zažil, ať už u sebe nebo u jiných členů domácnosti. Ráno vstanete a jen někoho potkáte v koupelně, už je oheň na střeše. Ranní mrzutost není nic neobvyklého, ale jaké jsou její příčiny?

Únava, špatné načasování i budík

Není vám jasné, proč máte po ránu špatnou náladu, když ostatní už si s úsměvem povídají u stolu a snídaně? Špatná nálada je častým jevem zejména u lidí, kteří nejsou zrovna ranní ptáčata. Lidé, kteří jsou vzhůru dlouho do noci, a ráno se jim těžko vstává a jsou unavení, mají podstatně pomalejší „startování“, než ti, kteří se vstávání problém nemají. Špatná nálada většinou odezní do dvaceti minut po probuzení.

Další příčinou, proč jsou lidé po ránu nevrlí, je špatné načasování probuzení. Ve spánku se střídají různé fáze, kdy člověk spí více či méně tvrdě. Právě probuzení z fáze hlubokého spánku je většinou příčinou, proč je člověk po ránu naštvaný. Řešením je vstávat dříve nebo později. Zkuste si budík posunout o deset minut dopředu či vzad, abyste se budili ve fázi mělkého spánku.

Někdy je viníkem obyčejný zvuk budíku nebo vědomí, že vás čeká něco, na co se netěšíte. Pokud o víkendech nebo ve dnech vašeho volna podobné potíže neřešíte, bude opravdu na vině jeden z těchto faktorů. Také stereotyp může za naši každodenní nevrlost. Pokud náš mozek už předem ví, že nás čeká den jako každý jiný a nemá se na co těšit, pravděpodobně se proberete již bez nálady.

Muži jsou na tom lépe

Ačkoli se čtenáři mužského jistě svorně shodují, že špatnou náladou trpí spíše jejich polovičky, je důležité vysvětlit proč. Je to dáno tím, že žena má v tomto směru po ránu většinou více povinností, než muž. Chystá děti do školy, připravuje svačiny, ještě musí stihnout snídani a dorazit včas do práce. Odpoledne je většinou dost podobné. Proto mívají ženy po ránu špatnou náladu ve větší míře, než muži.

Jak si pomoci k lepší náladě?

Jednoznačně nejlepším lékem na ranní mrzutost je probrat se co nejrychleji. Neposouvejte budíky, vstaňte, roztáhněte závěsy a otevřete okna.

Dobrým způsobem jak se rychle probrat je i ranní milování, které vám navíc „napustí“ tělo endorfiny.

Pořádně se nasnídejte. Často je mrzutost spojována i s nočním vyhladověním a absenci snídaně.

Dostatečně spěte. Ponocování rozhodně dobrou náladu po ránu nepřináší. Je důležité, abyste se budili odpočatí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat