Příznaky PMS můžete účinně zmírnit i bez léků

Nepříjemný premenstruační syndrom (PMS) trápí asi 75 % všech žen. Příznaky se objevují obvykle týden před menstruací. Patří mezi ně podrážděnost, bolesti hlavy i podrážděné zažívání. Jak si ho co nejvíce ulehčit? Často stačí změna jídelníčku.

Hormonální nerovnováha v těle, která se objevuje před menstruací, je příčinou premenstruačního syndromu (PMS). Některé ženy ho vnímají méně, jiným doslova řídí život a jsou nuceny s ním bojovat. Mezi nejčastější příznaky patří nadýmání, emocionální změny, křeče, únava, kožní problémy nebo zvýšená citlivost prsou. Naštěstí existují přírodní prostředky, díky nimž můžete s PMS celkem úspěšně bojovat.

Upravte jídelníček

Pokud chcete zmírnit příznaky PMS, měla byste se zamyslet, co obsahuje váš jídelníček. V tomto období se vzdejte průmyslově zpracovaných potravin, alkoholu a slaných a tučných jídel. Naopak jezte co nejvíce potravin rostlinného původu.

Tělu dodáte živiny konzumací brokolice nebo kapusty. Vysoké množství vitaminu A, který může pomoci s boji proti akné, najdete v kapustě a špenátu. Na dobrou náladu si ke snídani dejte banán, obsahuje totiž melatonin.

Pro zmírnění výkyvů nálad zkuste potraviny ze sóje, která je bohatá na fytoestrogeny. Zařadit na jídelníček můžete také tofu a tempeh či další podobné produkty obsahující sóju.

Omega-3 mastné kyseliny

Dejte si tučnou rybu, lněná semínka nebo vlašské ořechy a doplňte tělu omega-3 mastné kyseliny. Lékařské studie tvrdí, že ženy, které užívaly omega-3 mastné kyseliny coby doplněk stravy alespoň dva měsíce, měly klidnější průběh PMS.

Zacvičte si!

I když je cvičení možná to poslední, na co máte během PMS pomyšlení, překonejte se a zkuste si zacvičit. Dle odborníků je vhodné aerobní cvičení. Ovšem ne každá žena chce v tomto období poskakovat v tělocvičně. V tomto případě vyzkoušejte klidnou jógu. Poctivě prodýchávejte každou pozici, soustřeďte se jen na cviky, které jsou vám příjemné, a zkuste například pozici kobry, kočky a ryby.

Vitaminy a bylinky

Pro zmírnění PMS zvyšte příjem vápníku a manganu. Podporují zlepšení nálady a zároveň bojují při zadržování vody v těle. Dopřejte tělu i vitaminy ze skupiny B, vitamin E nebo hořčík. Z bylinek vyzkoušejte například levanduli, meduňku nebo šalvěj.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat