Vitaminy pro každou ženu. Který posílí kosti a který uleví od PMS

Už od dětství máme vštípeno, že máme jíst hodně ovoce s vitaminem C. Co ale ostatní druhy vitaminů? Víte například, proč je důležitý dostatek vitaminů D, E a K? A kde tyto poklady z přírody vlastně najdete?

Vitamin D: Pro silné kosti i mozek

V běžných potravinách se vyskytuje málo. Ve stravě se vitamin D objevuje jen v nepatrném množství, 90 % potřeby pokrývá molekula vznikající v kůži působením slunečního světla. Tvoří se částečně z vlastních zdrojů v kůži. Nedostatkem vitaminu D trpí kojenci, malé děti a staří lidé. Proto se např. kojencům vitamin D podává ústně. Některé studie zjistily, že lidé s Parkinsonovou chorobou měli výrazně nízkou hladinu vitaminu D.

Nedostatek vitaminu D se projevuje svalovou slabostí, ztuhlostí a také zvýšenou citlivostí k infekcím. U dětí se mohou vyskytovat nespecifické symptomy, např. roztěkanost, podrážděnost, nadměrná potivost a zmenšená chuť k jídlu, může vést ke zvýšené křehkosti ve stáří. Hlavními známými zdroji vitaminu D jsou tuňák, sardinky, tresčí játra, treska, makrela, losos, žloutky, máslo, mléko a maso.

Vitamin E: Pro snesitenější PMS a pevné nervy

Používá se pro léčbu některých nemocí, zejména srdečního nebo svalového původu. Působí proti křečím v lýtkách spolu s hořčíkem, léčí kožní choroby, těžké opařeniny, jizvy apod. Dodává energii a chuť do života, vychytává volné radikály, podporuje imunitní systém, snižuje riziko srdečně cévních onemocnění. Vitamin E podporuje činnost mozku a nervového systému. Mnohé studie ukazují jeho pozitivní vliv při onemocnění mozku a nervů, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Je často nazýván vitaminem plodnosti, protože má vliv na správnou funkci reprodukčních orgánů. Svoji roli má i při regulaci předmenstruačních potíží a zmírňuje projevy návalů v menopauze. Reguluje hladinu krevního cukru a podporuje cirkulaci krve. Podle nejnovějších výzkumů má vitamin E pravděpodobně antikarcinogenní vlastnosti.

Vitamín E se vyskytuje ve všech listových zeleninách, zeleném čaji, v listech moringy olejodárné a v rostlinných olejích. Nejlepšími zdroji jsou kukuřice, vejce, chléb, máslo, sýry, hrách, fazole a špenát. Z olejů jsou nejlepšími zdroji kukuřičný olej, olej z obilných klíčků a sójový olej.

Vitamin K: Pro zdravou krev a srdce

Je důležitý pro správnou srážlivost krve. Vyskytuje se v zeleném ovoci a zelenině. Větší množství se vyskytuje ve špenátu, rajčatech, sójovém oleji, brokolici, kapustě, hlávkovém salátu, hovězích játrech, zeleném čaji, listech Moringy, vaječných žloutcích, ovsu, pšenici, chřestu, másle a v sýrech. Velmi významným zdrojem těchto vitaminů jsou listy moringy olejodárné.

Moringa je po právu popisována jako velice všestranná, užitečná rostlina s bohatým zastoupením živin, vitaminů a minerálních látek. I díky všestrannosti a bohatému zastoupení živin se moringa označuje názvy jako „zázračný strom“ či „zelený diamant“. Celkem obsahuje více než 90 známých živin a 46 antioxidantů ve své nejlépe vstřebatelné a využitelné podobě. Výživoví poradci ji doporučují všem, co potřebují přirozeně doplnit komplex všech vitaminů i minerálních látek, a přitom si pochutnat na lahodném a osvěžujícím čaji nebo čistém prášku, například v neochuceném polotučném kvalitním jogurtu. Skvělou kombinací je namíchat ji s jogurtem s ovesnými vločkami, semínky chia a vlašskými ořechy, případně i skořicí a strouhaným jablkem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:44
139 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:42

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat