Jak nevzdat hubnutí dřív, než s ním vůbec začneme

Letos konečně zhubnu! Tak tohle si na začátku roku jistě řekla spousta z nás. Jenže máme půlku února a většina z nás ještě ani nezačala, případně jsme už stačili s hubnutím i skončit. A to je škoda. Které tipy a triky zajistí, že to tentokrát opravdu nevzdáme?

Přátelský dozor

Není třeba si nic nalhávat. Většina z nás se nevyznačuje právě silnou vůlí, jde-li o dobré (a nezdravé) jídlo a pití. Odolat všem těm lahůdkám, jejichž kalorická hodnota a pochybné složení vyvolává u odborníků na výživu panický záchvat, je tak těžké! Bojíte se, že to sami nezvládnete? Požádejte o pomoc. Zapojte do svého ozdravného a hubnoucího procesu člověka, jemuž důvěřujete a o kterém zároveň víte, že k vám bude upřímný (často to může být někdo z rodiny nebo blízkých přátel). Budete mít nad sebou nejen jakýsi dohled, ale také po ruce rameno, na kterém se budete moci „vyplakat“, pokud se vám nebude dařit. A také zajištěnou podporu, kterou při snaze o zdravý a hubenější život tolik potřebujeme.

Nástrahy z domu

Co máte schované v lednici, mrazáku, spižírně a nejrůznějších skříňkách v kuchyni? Zbytky jídel, sladkosti, dobroty k zakousnutí… Tak tohle všechno vás bude lákat, kdykoli otevřete dvířka. Jak nejlépe odolat? Prostě odstranit pokušení. Je jasné, že se vám nejspíš nebude chtít vyhazovat všechno to jídlo (plýtvání potravinami je nešvarem moderní doby samo o sobě). Zkuste třeba pozvat rodinu a přátele na „oslavu“ začátku nového, zdravého životního stylu, při které společně všechno, co půjde, sníte. A hlavně nevytvářejte žádné nové zásoby dobrot „k zakousnutí“.

Kde mám limity

Spousta lidí si při snaze zhubnout přebytečná kila nastaví zcela nereálné cíle. A aby toho nebylo málo, i cestu, jež jim má k vysněné postavě pomoci, si připraví zcela mimo své možnosti (aneb „budu jíst jen a jen zeleninu a za měsíc zhubnu 15 kilo“). Lidské tělo není stroj, se kterým je radno si zahrávat. A platí to i při hubnutí. To by mělo probíhat pomalu a postupně a mělo by být výsledkem kombinace vyváženého jídelníčku, v němž nechybí žádná ze složek potravy (bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitaminy, antioxidanty…), a také pohybu. Nemůžete čekat zázračné mizení kilogramů během pár dní. A nemůžete ani tělo trápit hladem. Taková dieta má za následek jediné – neúspěch, následnou frustraci a konec všech snah o zdravý životní styl.

Šlápnutí vedle není konec

I když budete mít nový režim v souladu se všemi doporučeními výživových poradců, může se prostě stát, že občas ujedete. Narozeniny v rodině, oslava v práci… Stačí chvilka a člověk najednou zapomene na všechna předsevzetí a cpe se jako nezavřený. To není žádná tragédie, tedy pokud se skutečně jedná o výjimku. Jsme jen lidé! Ovšem trpět nějakými velkými výčitkami svědomí a kvůli takovému přešlapu rezignovat na celou dietu by byla opravdu chyba. A hlavně škoda! Prostě se snažte zase vrátit ke svému předsevzetí a všechno bude v pořádku. Ostatně není od věci si čas od času dopřát nějaký malý „hříšek“ na talíři, abychom uspokojili mlsný jazýček a neztratili motivaci.

Maličkosti pro úspěch

Od věci není zařadit do nového režimu i osvědčené triky. Tak například mít po ruce lahev s vodou a chuť na jídlo zahánět s její pomocí. Rozhodně si dopřávejte dostatek spánku (nejenže při něm nemyslíte na nástrahy v lednici, ale je vědecky prokázáno, že lidé, kteří svému tělu nedopřávají alespoň 7 hodin spánku denně, jsou náchylnější k tloustnutí) a zkuste si zapisovat vše, co který den sníte. Je to sice stará rada, ale pořád funguje. Jen k zápisníčku musíte být opravdu upřímní!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat