Plnotučné mléko je zdravější než polotučné a nízkotučné

Kardiologové a výživoví poradci často před plnotučnými mléčnými výrobky zrazují, protože se obávají zvýšení hladiny nezdravého cholesterolu v krvi. Jenže podle dánských vědců je to obava lichá. Plnotučné mléčné výrobky totiž zvyšují hladinu dobrého (HDL) cholesterolu v krvi, ale ve srovnání s výrobky z mléka polotučného či nízkotučného nezvyšují hladinu nezdravého (LDL) cholesterolu v krvi.

Autoři z Kodaňské univerzity nic takového nepředpokládali.

Překvapivé závěry

V rámci studie srovnali krevní obraz osob, které konzumovaly plnotučné, polotučné a odtučněné mléčné výrobky a zjistili, že mezi těmito třemi skupinami nebyl rozdíl v hladině LDL (nedobrého) cholesterolu, který způsobuje ucpávání a kornatění tepen a souvisí s rozvojem srdečně-cévních onemocnění.

Osoby konzumující plnotučné mléčné výrobky ale měly vyšší hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, který naopak zdraví cév chrání. A u osob, které vyměnily polotučné mléko za plnotučné, došlo k zvýšení hladiny HDL cholesterolu, což je jev velmi pozitivní.

Nejde jen o kalorie

„Výživová doporučení lékařů po desetiletí zmiňovala, že volbou nízkotučných mléčných produktů kvůli sníženému obsahu nasycených tuků lze předejít zvýšení LDL cholesterolu v krvi. Ale náš výzkum dokazuje, že neexistuje žádný takový vztah… Naše závěry naopak naznačují, že plnotučné mléko by mělo být zařazeno do zdravého jídelníčku především u běžné jinak zdravé populace,“ tvrdí autoři z Kodaňské univerzity.

Problém u plnotučných výrobků tkví v něčem jiném. A to v tom, že obsahují více energie, kterou je třeba započíst do celkového energetického příjmu. Nadměrná konzumace plnotučných výrobků tak může vést k obezitě. V rozumném množství se ale jeví plnotučné mléčné výrobky jako zdravější než ty nízkotučné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat