Strava bohatá na protizánětlivé látky skutečně prodlužuje život

Lidé se mezi sebou geneticky liší natolik, že není možné stanovit jediný recept na zdraví a dlouhověkost. Někdo si může dovolit více nasycených tuků, jiný živočišných bílkovin, třetí musí konzumovat spoustu vlákniny. Není možné říci, že jeden model padne všem. Ale určité trendy z výzkumů posledních třiceti let naznačují, že určité potraviny skutečně většině prospívají.

Podle varšavských vědců potraviny bohaté na protizánětlivé látky prokazatelně prodlužují život a snižují riziko některých onemocnění.

Vědci z Varšavské univerzity sledovali podrobně stravu sedmdesáti tisíc mužů a žen po dobu šestnácti let. A osoby, které konzumovaly hodně potravin bohatých na antioxidanty a protizánětlivé látky, umíraly předčasně z jakékoli příčiny méně o osmnáct procent méně. A riziko rozvoje chorob oběhové soustavy u nich bylo o dvacet procent nižší a riziko rakoviny o třináct procent. A také osoby, které kouřily a zároveň konzumovaly potraviny bohaté na antioxidanty, méně často onemocněly chorobami plic než ty, které kouřily a konzumovaly potraviny chudé na protizánětlivé látky.

„Protože zánět je kořenem mnoha chronických onemocnění souvisejících s životním stylem, včetně artritidy, demence, některých typů rakoviny či chorob oběhové soustavy, může strava bohatá na antioxidanty a protizánětlivé látky být jen dobrou věcí,“ cituje britský deník The Independent odbornici na výživu Fran McElwaine.

Nicméně odborníci varují, že módní konzumace superpotravin, která ovládá společnost posledních dvacet let, není dokonalým receptem na dlouhověkost a pevné zdraví. Záleží také na kvalitě spánku, dostatku pohybu, životním prostředí, pracovním stresu a v neposlední řadě genetice.

Silní pomocníci

A které zdravé protizánětlivé potraviny (kromě řady dalších) bychom rozhodně měli zařadit pravidelně na jídelníček? Účinnou protizánětlivou zbraní jsou mnohdy podceňované ořechy. Obzvláště ty vlašské a mandle překypují vlákninou i vitaminem E, zároveň se mohou pochlubit obsahem kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je typ tuku omega-3. Ořechy všeobecně poskytují cenný zdroj antioxidantů, které pomáhají tělu napravovat škody způsobené zánětem, a podle názorů lékařů přinášejí výsledky už po šesti týdnech pravidelného „užívání“.

Olejovité ryby, jako jsou sardinky, losos, makrela a tuňák, mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které přispívají k radikálnímu útlumu zánětů. Nevěříte? Závěry americké studie z roku 2009 uvádějí, že konzumace zmíněných druhů třikrát týdně snižuje pravděpodobnost srdečních chorob následkem zánětů o celých 23 procent. To je přece pádný důvod, proč se v oddělení mořských živočichů v obchodě zdržet o něco déle…

Pokud vás vidina ryb, navíc v takovém množství, dvakrát neláká, není to taková katastrofa. Také již zmíněný vitamin E může být klíčem k ochraně těla proti prozánětlivým molekulám nazývaným cytokiny. Mezi skutečně bohaté zdroje tohoto přátelského vitaminu patří špenát, švýcarský mangold, kapusta a brokolice. Tmavě zelené odrůdy mají také vyšší koncentraci určitých živin (vápník, železo a flavonoidy) bojujících proti chorobám – tedy v porovnání s jejich „bledšími“ potravinovými kolegy.

O prospěšnosti rajčat se mluví už dlouho. Teď k výčtu pozitiv přibylo další, o což se postarala jistá íránská studie. Její závěry naznačují, že červené rajčatové barvivo lykopen významně pomáhá tlumit systémové záněty v těle. Autoři výzkumu rovněž doporučují soustředit se hlavně na vařené plody, neboť ty poskytují lykopenu několikanásobně více než syrová rajská jablíčka. Co vy na to, bude dneska k večeři salát?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat