Za nechtěný únik moči se nestyďte. Řešte ho ale včas

Inkontinence je stav, který trápí mnoho žen ve středním i vyšším věku, ale nevyhýbá se ani těm mladším. Únik moči při kýchnutí, námaze či pouhé chůzi je však nutné řešit. Jaké jsou příčiny inkontinence a jaké jsou možnosti léčby?

Pokles pánevního dna

Za samovolný únik moči jsou často zodpovědné pokles či rozvolnění pánevního dna, které jsou způsobeny například porodem nebo hormonálními změnami. Během těhotenství a porodu dochází k ochabování pánevního a břišního svalstva, a tak jsou problémy s únikem moči u žen po porodu poměrně častým jevem. Jinak je tomu v období středního věku, kdy se s hormonálními změnami snižuje i elasticita orgánů a dochází k jejich atrofii.

Cvičení i operace

Na „drobné“ potíže v podobě slabého úniku moči při kýchnutí, kašli, zvedání předmětů, námaze či po porodu, často pomůže pravidelné cvičení. Pomalé cviky na posílení svalů pánevního dna spočívají ve stažení svalů, držení tohoto stahu nejméně 10 vteřin a následném uvolnění. V tomto případě se bavíme o řešení stresové inkontinence, která je u žen nejrozšířenější.

Existuje však také inkontinence urgentní, jejíž projevy už fyzioterapií řešit nestačí. Týká se především žen vyššího věku, ale setkat se s ní můžeme i u mladších pacientek. Jde o hyperaktivitu močového měchýře, kdy je únik moči natolik silný, že ženy mnohdy ani nestihnou na toaletu doběhnout. Nutkavý pocit k močení je prakticky stálý a nutí ženu chodit na toaletu každou chvíli. Takový stav je nejjednodušší řešit chirurgicky.

Jak probíhá chirurgický zákrok?

Podstatou operace je zabránění nekontrolovaného úniku moči. Operace se provádí v celkové narkóze, kdy se malým řezem skrze poševní stěnu protáhne speciální nevstřebatelná páska, která podepírá močovou trubici. Největší výhoda tkví v tom, že po zavedení pásky již k samovolnému úniku moči nedochází. Efekt je tedy okamžitý. Úspěšnost zákroku je 80–90 %, což znamená, že osm z deseti pacientek je okamžitě vyléčeno. Doba rekonvalescence je cca 2–3 týdny. Pojišťovny hradí veškeré výdaje spojené s léčbou, tudíž i samotný zákrok.

Nestyďte se

Inkontinence moči u žen je ve většině případů léčitelná. Mnoho žen ale o pomoc vůbec nepožádá. Nestyďte se a požádejte svého lékaře o pomoc. Jde o běžný problém, se kterým se lékaři setkávají pravidelně. Neléčená inkontinence se může postupně zhoršovat. Pokud máte dojem, že samotné cvičení váš stav nemění, rozhodně nečekejte a poraďte se s lékaři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat