Lze se nakazit stejným virem dvakrát po sobě?

Nikdo není rád, když ho přepadne kašel, kýchání, zimnice nebo bolesti hlavy. Bohužel, tomu se s příchodem podzimu a zimy nelze s jistotou vyhnout. A propos, je skutečně možné, aby vás stejný kmen viru nakazil víc než jednou?

Z jednoho nachlazení jste se dostali, ale už se o vás zase něco pokouší? „Hm, to asi bude ten samý virus co předtím,“ říkáte si. Opak je však pravdou. Obvykle není možné infikovat se stejným kmenem běžného viru dvakrát, protože tělo si po prvním útoku vytvoří imunitu a začne uvolňovat protilátky k odstranění infekce. Tyto protilátky chrání před opětovným zachycením stejného viru. Dokonce i v případě, že se hypoteticky znovu nakazíte tím samým nezvaným návštěvníkem, nemoc má mírný průběh. Je však stejně důležité se naučit, jak zabránit opětovnému nakažení.

Jak být marod? Nespěte!

Ujistěte se, že každou noc máte dostatek spánku. Kvalitní spánek je důležitý pro udržení zdravého imunitního systému. Výzkumy ukazují, že deprivace spánku může vykolejit fungování T-buněk a zvýšit zánět v těle. To ovlivňuje schopnost organismu bojovat proti chřipce a nachlazení.

Dále do své stravy zahrňte více rostlinných potravin. Ovoce, zelenina a celá zrna poskytují antioxidanty, které pomáhají opravit poškození buněk a posilují imunitní systém. Kromě zvýšeného příjmu vitaminů se také hodí eliminace stresu. Ten dlouhodobý může způsobit tolik problémů!

Nad léčivý vývar prostě není

Řeč je například o bílých krvinkách, které postupem času oslabují imunitní systém. Kromě pestré stravy však dodržujete i další pravidlo. Pijte spousty tekutin! Udržování hydratovaného těla je neméně důležité, zabráníte tak častým infekcím. Pokud vás již trápí bolest v krku, můžete popíjet horký čaj, polévku a další tekutiny.

Také mějte na paměti, že bakterie ulpívají na nejrůznějším povrchu, jako jsou kliky, telefony, tlačítka ve výtahu a tak dále. Noste s sebou antibakteriální mýdlo a v zimě používejte rukavice, zvlášť v prostředcích městské hromadné dopravy. Když už vás něco přece jen „dostane“, počítejte, že se budete zotavovat asi tak sedm dní (nebo i déle). V případě, že se kašel nebo horečka ani po třech dnech odpočinku a léčby nezmírní, může to znamenat závažnější problém.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat