Posilováním zdravé končetiny se posilují svaly v té zlomené

Kanadští vědci tvrdí, že pokud má člověk zlomeninu končetiny a bojí se, aby mu neochably svaly pod sádrou, musí posilovat tu zdravou zrcadlově postavenou. Když tak člověk posiluje levačku a má sádru na pravé, svaly se posílí i na pravé a chrání před atrofií.

Jonathan Farthing a Justin Andrusko to prokázali v experimentální studii, při níž několik týdnů pracovali s osobami majícími zlomeninu paže. Jedna část neposilovala vůbec, druhá posilovala jen zdravou končetinu stojící naproti té zlomené. Po odnětí sádry měřili objem a sílu svaloviny na zlomené paži.

„Jak jsme očekávali, studenti se zlomeninami, kteří neposilovali, přišli pod sádrou o dvacet procent své síly a o tři procenta v objemu svaloviny za čtyři týdny. Ale jedinci, kteří posilovali zápěstí zdravé ruky, nepřišli ani o procento svaloviny a jejich svaly byly stejně silné jako před frakturou,“ tvrdí Farthing a Andrusko z University of Saskatchewan.

Ačkoli nedokážou autoři přesně vysvětlit princip účinku, mají jistou teorii.

„Předpokládáme, že by tu mohl fungovat zatím neznámý vztah mezi změnami v nervové soustavě a rovnováhou bílkovin ve svalovině,“ uvádějí.

Tedy že posilováním jedné strany těla je stimulován mozek tak, že vytváří rovnováhu i v postižené končetině tím, že v ní vyvolává mikroskopické kontrakce svalů.

Zkuste urychlit léčbu

Něco jste si zlomili a není zbytí, než se trápit se sádrou? Pak byste jistě uvítali, kdyby léčení proběhlo rychlostí blesku, aby vám onen komponent zase co nejdříve sundali. Věděli jste, že jsou jisté faktory, které rekonvalescenci značně zpomalují? Když se jim budete vyhýbat, půjde vše nejen rychleji, ale také jako po másle. Jaká pravidla byste měli dodržovat?

Asi každý člověk na světě ví, že náklonnost k cigaretám vůbec není zdravá. Vzhledem k tomu, že tento zlozvyk všemi silami brání správnému prokrvování, odborníci vřele doporučují naordinovat si „nikotinový půst“. Narušený krevní oběh totiž zpomaluje a snižuje dávky živin a kyslíku přímo do poškozené kosti, takže je jasné, že léčba pak trvá mnohem déle. Myslete na to ve chvíli, až si budete chtít znovu zapálit…

Je také velmi důležité dodržovat rozmanitý jídelníček, ve kterém je dostatek cenných živin. Proto byste neměli zapomínat na ovoce, zeleninu, mléčné výrobky a maso. Do těla je třeba dostat nejen zmíněný vápník, ale i hořčík, zinek, fosfor, měď, mangan a křemík. Stejně jako potřebné bílkoviny a vitaminy B6, C, D a K. To je ta správná rekonvalescenční strava, jež přispěje k urychlení léčby zlomenin.

V lidovém léčitelství se traduje, že i zbraně matky přírody mohou proces hojení zraněných kostí podstatně urychlit. Konkrétně je řeč o kostivalu, vojtěšce, přesličce a lopuchu. Tyto byliny jsou běžně k sehnání – ať už v lékárně či bylinkářství. Možná byste mohli zvážit i jejich pravidelnou konzumaci, vždyť mají tu nejlepší pověst!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat