Antioxidant ze slupek modrých hroznů zabíjí buňky rakoviny plic

Antioxidant resveratrol, který je bohatě zastoupen ve slupkách modrých odrůd révy vinné, bobulovém ovoci či některé zelenině, má silné protirakovinné účinky. Konzumace potravin bohatých na tuto látku může sloužit jako prevence onemocnění nádorovými chorobami. Podle švýcarských vědců však lze koncentrovanou látku použít také jako přímý lék proti rakovině plic.

Vyplývá to z nových experimentálních výzkumů. Onkologové ze Ženevy podávali myším s rakovinou plic koncentrát resveratrolu. Ve srovnání s kontrolní skupinou jedinců došlo u těch užívajících preparát ke snížení počtu rakovinných buněk v plicích o pětačtyřicet procent.

Úspěch u myší

V další části pokusu podávali resveratrol geneticky upraveným myším, u nichž kvůli této mutaci vysoce hrozilo, že se rakovina plic rozvine. Jedinci dostávající preparát však rakovinou plic neonemocněli.

Autoři přitom podávali resveratrol jako aerosol vdechovaný nosem, nikoli přímo do krve či přes trávicí soustavu. Nejprve však museli vymyslet, v čem ho rozpustí, protože resveratrol se špatně rozpouští ve vodě.

Objev mířící do šuplíku

„Když je podáván v tabletě, velmi rychle se rozkládá, takže než se dostane do plic, většina je ho zničena,“ vysvětluje profesorka Muriel Cuendet z Ženevské univerzity, proč při výzkumu používala inhalovanou formu léku.

„Náš objev je bohužel ale ekonomicky nezajímavý pro farmaceutické společnosti. Ta molekula je jednoduchá a nepatentovatelná a studie prevence rakoviny vyžadují sledování v průběhu příliš velkého množství let,“ tvrdí profesorka Cuendet.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat