Potrava bohatá na ryby, ovoce, zeleninu a ořechy snižuje riziko depresí

Příjem zpracovaných potravin, uzenin, polotovarů, cukru a nasycených tuků prokazatelně zvyšuje riziko rozvoje deprese. Naopak konzumace zeleniny, ovoce, ryb a ořechů – tedy jídelníček blízký středomořské kuchyni – prokazatelně riziko rozvoje depresí snižuje. A podle mezinárodního týmu vědců je taková strava lepším řešením depresí než podávání antidepresiv.

Podle vědců z Adelaide a Londýna přitom vegetariáni konzumující občas ryby – pescetariáni – trpí depresemi až o třetinu méně než lidé, kteří konzumují běžnou západní stravu.

Kvalitní strava ze syrových potravin s vyloučením výrobků potravinářského průmyslu je pro psychické zdraví stejně důležitá jako dostatečný spánek a pohyb. Jídelníček obsahující luštěniny, olivový olej, červené víno, ořechy, ryby, zeleninu a ovoce výrazně snižuje riziko řady mentálních potíží.

„Máme přesvědčivé důkazy, že existuje vztah mezi kvalitou stravy a mentálním zdravím. Tento vztah jde daleko za účinek stravy na tělesnou hmotnost a jiné aspekty zdraví, které také můžou ovlivnit náladu člověka,“ tvrdí doktorka Camille Lassale z Londýnské univerzity, která na výzkumu spolupracovala s kolegy z Francie, Španělska a Austrálie.

Ryby v tom nejsou samy

Nejen výše vyjmenované potraviny se v nejrůznějších výzkumech ukázaly jako účinní bojovníci proti depresím a smutkům. Které další zařadit na jídelníček?

Tak například banány. Tropické poklady jsou bohaté na tryptofan. To je sloučenina, kterou tělo používá k „výrobě“ hormonu serotoninu, který je společně s endorfinem považován za hormon štěstí. Obyčejné banány jsou tedy schopné regulovat vaši náladu, navíc vám dodají i vitaminy a minerály důležité pro vaše celkové zdraví. Zahrňte toto exotické ovoce do jídelníčku, splíny se vám budou vyhýbat obloukem.

A ještě jeden zástupce ovocné říše. Borůvky! Tak jistě, při pohledu z okna je nad slunce jasné, že pro čerstvé plody si do lesa skočit nemůžete. Jenže co třeba sušené? Ty jsou na pultech obchodů k dispozici celoročně! Borůvky jsou napěchovány neuvěřitelným množstvím antioxidantů, které si lékaři spojují se snižováním hladiny stresu. Zároveň přispívají k růstu nových buněk prospěšných při léčbě deprese. Trápí-li vás chmury, vyzkoušejte jejich moc, třeba vás mile překvapí.

Že sladké pomáhá pocuchaným nervům, to se všeobecně ví. Je mnohokrát prokázáno, že kvalitní hořká čokoláda snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, zatímco v mozku zvyšuje produkci zmíněného serotoninu, který přináší dobrou náladu. Bojíte se o své štíhlé křivky? Možná, že úplně zbytečně. Pokud to s čokoládou nebudete přehánět a dopřejete si jen malé množství, žádné váhové následky nehrozí…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat