Bylinky na každý příznak alergie. Která bude ta nejlepší pro vás

Mnoho lidí trpí alergií jen několik týdnů během jara a koncem léta, kdy je vzdušný pyl kvetoucích rostlin nejhojnější. Jenže ti, kteří kýchají a nemohou dýchat po celý rok, mohou být alergičtí na určité potraviny, zvířecí pachy, spory plísní nebo chemikálie. Jaké bylinky jsou v těchto případech nesmírně užitečné?

U některých lidí může i malé množství určitých potravin vyvolat závažné reakce, mezi které patří kopřivka, vyrážka, ekzém, astma šok nebo zástava dýchacích cest. Někteří si také mohou během celého roku stěžovat na chronické trávicí nebo gastrointestinální nepohodlí. Ti všichni by se měli obrátit směrem k přírodě, konkrétně k bylinkám. Lidové léčitelé se shodují, že kolikrát stačí vypít tři šálky bylinného čaje denně, a symptomy alergií ustoupí.

Kýchání, vodnaté oči, ucpaný nos

Antihistaminika, drogy nejčastěji používané k boji proti alergické reakci, jsou užitečná, ale mohou mít vedlejší účinky, včetně ospalosti, rozmazaného vidění a poruch srdečního rytmu. Naproti tomu potraviny a byliny obsahující bioflavonoidy jsou to pravé. Nejvhodnější je cibule, česnek a kajenský pepř – v čerstvé formě. Co se týče čajů, vsaďte na řebříček a mátu peprnou.

Bolesti hlavy, podráždění hrdla

Alergická reakce může způsobit bobtnání tkáně, což může zablokovat výstupy sinusů do nosu. Hlenovité nahromadění v dutinách způsobuje bolesti hlavy a vyprazdňování hlenu zase dráždí krk. Tlustý, stagnující hlen přitom může podporovat růst bakterií. Pokud jste dosáhli tohoto bodu, jezte čerstvé papriky nebo tobolky černého pepře. Také vám uleví teplý šálek šalvěje, řebříčku, rozmarýnu, citrónové trávy nebo zázvoru. Zabírá i inhalace eukalyptového esenciálního oleje. Při bolestech v krku a zánětech horních cest dýchacích pro kloktání použijte již zmíněnou šalvěj.

Kašel, suchá bolest v krku, přetrvávající bronchitida

Dlouhodobé vystavení prachu, sporám plísní či tabákovému kouři způsobuje kašel a bronchiální podráždění. Obvykle zabírají sirupy s obsahem kořene lékořice nebo divoké třešňové kůry. Čaj si připravte z máty peprné, květu nebo plodů černého bezu, lipového květu, šalvěje, yzopu lékařského, květu podbělu, sléze lesního, třapatky nachové, tužebníku jilmového, listu jahodníku nebo ostružiníku.

Únava související s alergiemi

Cítíte se tak trochu vyšťaveně? Není divu. Když alergie útočí, imunitní systém je v pohotovosti a potřebuje hodně energie. Stejně jako když máte chřipku, nebo jinou mírnou infekci, touha a spát a odpočívat je normální. Odolejte však nutkání konzumovat stimulanty, protože nakonec mohou mít přesně opačný efekt – vyčerpání. Místo nich se doporučují adaptogeny, látky, které zvyšují odolnost těla před nemocemi a stresem. Patří sem schisandra (klanopraška čínská), která se dlouho používá v tradiční čínské medicíně a v současnosti je předmětem mnoha vědeckých studií.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat