Jak se vypořádat s nízkou sebeúctou a začít si konečně vážit sebe sama

Máte pocit, že jste tak nějak ničemu? Připadáte si jak páté kolo u vozu? Možná trpíte nízkou sebeúctou! Chcete-li to změnit, vykašlete se na ostatní a vezměte si do ruky tužku a papír! V čem to pomůže?

Nízká sebeúcta je charakterizována jako pocit nedostatečnosti, neschopnosti nebo nedůležitosti. Tomu, kdo na tyto pocity „trpí“, psychologové radí zbavit se přílišné kritiky. Jenže to se dobře řekne, ale hůř udělá. Stokrát si můžete říct, že se budete mít rádi, a stokrát to nemusí vyjít. Protentokrát to ale zkuste znovu a lépe. Potřebujete vědět, jak reagovat na pocit nízké sebeúcty!

Nebojte se tužky a papíru

Zapište si všechny pozitivní věci, které na sobě pozorujete. A je jedno, jestli se jedná o krásné oči, milostné umění, nebo schopnost komunikace. Počítá se totiž úplně všechno. Seznam vložte do hrníčku nebo sklenice a po měsíci jej znovu vytáhněte. Poté se zamyslete, kterou pozitivní věc, faktor či schopnost jste v daném měsíci využili naplno. Určitě vás napadne nejedna situace! No tak vidíte, že jste schopní víc, než si myslíte!

Zkuste vědomou meditaci

Ano, i meditace může mít obrovský dopad na způsob, jakým se naše myšlenky utvářejí. Když meditujete, pomáháte vyčistit svou mysl od všech zbytečných myšlenek. A v tomto procesu vstupujete do klidného a uvolněného stavu, který představuje bezpečí. Proto se nějaký čas věnujte rozvážné meditaci, jednoduše seďte a relaxujte, odvádějte svoje myšlenky, dokud mysl nebude zaměřená na pouhé „nic“. A taky dýchání, samozřejmě…

Začněte tvořit osobní magazín

Věděli jste, že můžete nízké sebevědomí „přitáhnout k noze“ tím, že začnete psát časopis? Napsání myšlenek a pocitů se projevuje uvolněním, a to v bezpečné a zdravé formě. Jakmile dokončíte psaní svých pocitů do vlastního časopisu nebo deníku chcete-li, rychle zavřete notebook a schovejte ho, dokud nebude čas na další zápis. Berte to jako domácí terapii!

Znovu se připojte sami k sobě

Nízkou sebeúctu často spouští ochota potěšit ostatní. Taky se vám stává, že druhým chcete dělat radost, ale vaši snahu nikdo neocení? Je pak snadné ztrácet sebe sama! Naučte se dělat pouze ty věci, které vám samotným dělají dobře. Taky neočekávejte megalomanská gesta ze strany druhých. Pokud si sami nevšimnou, že pro ně děláte maximum, vaši pozornost si zkrátka a dobře nezaslouží. Není to vaše vina, ale jejich!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat