Představte si sami sebe jako štíhlé. Až desetkrát tím urychlíte hubnutí

Funkční trénink představivosti při hubnutí může výrazně urychlit shazování nadbytečných kilogramů. Podle vědců ze Spojeného království osoby, které si představují, jak budou vypadat a cítit se, až zhubnou, shodí během roku desetkrát více hmotnosti než ti lidé, kteří jen drží dietu a cvičí.

Podle psychologů z Portsmouth University je funkční trénink představivosti (FIT) účinnější než motivační pohovory s terapeutem. Člověk pak v prvním případě zhubne desetkrát více než ve druhém, i když obě skupiny drží stejnou dietu.

Při funkčním tréninku představivosti si člověk snaží ve vnitřní mysli přivodit, jak se bude cítit, jak bude vypadat, co mu bude vonět a jak mu bude chutnat, když bude hubený.

„Většina lidí souhlasí, že ve snaze zhubnout, musejí méně jíst a více cvičit, ale v mnoha případech lidé nejsou prostě dost motivovaní, aby se této rady drželi, ačkoli s ní souhlasí… Je fantastické, že lidé zhubnou mnohem víc, když se drží této metody,“ uvedla autorka výzkumu doktorka Linda Solbrig z Portsmouth University.

Sabotáž z postele

Řada výzkumů ovčem také potvrzuje, že jen samotný úprava stravy a cvičebního režimu nemusí stačit, pokud se člověk odbývá v další důležité činnosti. A tou je spánek.

Tak například vědci z Arizony tvrdí, že nedostatek spánku nutí lidi přejídat se tučnými a nezdravými pokrmy. Spánkově deprivovaný mozek totiž jinak reaguje na pocity hladu a nasycení a nutí svého majitele, aby se cpal pozdě večer nezdravými pokrmy. To vysvětluje, proč jsou lidé, kteří nespí každou noc minimálně sedm hodin, velmi často obézní.

Dvě třetiny lidí, kteří se nevyspí dostatečně během noci, mají následující den silnou chuť na nezdravé pokrmy a jedí velmi pozdě večer a v noci.

„Laboratorní výzkumy naznačují, že spánková deprivace může vést k silným chutím na nezdravé jídlo v noci, což vede ke zvýšenému mlsání v noci, což zase vede k přibývání na váze. Tato studie poskytuje důležitou informaci o tomto procesu, že tato laboratorní zjištění můžou odpovídat skutečnému životu. Toto spojení mezi nedostatečným spánkem, chutěmi na nezdravé jídlo a nezdravým mlsáním v noci může představovat důležitou cestu, jak spánek pomáhá regulovat metabolismus,“ tvrdí profesor Michael Grandner z University of Arizona.

Nevyspaný organismus má v krvi vyšší hladinu stresového hormonu kortizolu, který nutí člověka více pojídat energeticky bohaté pokrmy. Jenže kortizol také urychluje proces ukládání energie do tukových zásob.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat