Těžká peřina zbaví úzkosti a pomůže usnout

Těžké péřové duchny, pod nimiž se člověk sotva hnul, dnes vystřídaly lehoučké hřejivé přikrývky, které člověk na těle sotva cítí. Jenže to může být ve stresující moderní době nevýhoda a jeden ze slabých článků řetězce vedoucího k nespavosti. Podle amerických vědců totiž těžká přikrývka snižuje stresové hormony v krvi, zbavuje úzkosti a pomáhá usnout.

A to především tím, že pomáhá do těla vylučovat spánkové hormony. Rovnoměrné zatížení celého těla přikrývkou má přímý fyziologický i nepřímý psychologický účinek.

Američtí a švédští vědci potvrdili, že změnou přikrývky a její výměnou za těžký typ se zlepší kvalita spánku jak v objektivních měřítcích (délka spánku), tak subjektivních (pocity po probuzení). Těžká přikrývka uklidňuje tělo a snižuje hladinu kortizolu v krvi, zvyšuje naopak hladinu melatoninu (hormonu spánku) a serotoninu – hormonu dobré nálady. Těžká pokrývka také zpomaluje srdeční činnost. To vše dohromady nahrává snadnějšímu usnutí a kvalitnějšímu spánku.

„Těžká pokrývka zajistí delší spánek s menším počtem rušivých pohybů,“ tvrdí autoři ze Švédska a Massachusetts.

Proč je spánek tak důležitý

Také vám přijde, že se o spánku mluví v posledních letech víc než kdy jindy? Není divu! Nic totiž neovlivní v životě člověka zdraví tak výrazně jako kvalita spánku. Tvrdí to vědci z Warwicku po sledování třiceti tisíc osob po dobu čtyř let. Změna kvality spánku totiž ovlivní celkové zdraví a kondici rychleji a výrazněji než změna jakéhokoli jiného prvku životního stylu. A přitom spát zdravě je také metoda nejlevnější.

Změnit jídelníček, začít víc cvičit a další aspekty stojí vždy více než začít kvalitně a dostatečně dlouho spát.

„Nejde přitom jen o délku spánku. Největší přínos pro zdraví plyne ze zlepšení kvality vašeho spánku. Je to nejúčinnější, nejjednodušší a nejlevnější metoda, jak si zlepšit celkové zdraví,“ tvrdí vědci z University of Warwick.

Nespavost a nekvalitní odpočinek velmi výrazně zvyšují riziko předčasného úmrtí a rozvoje mnoha nebezpečných chorob.

„Blahodárné účinky lepšího spánku se týkají všech a nikoli jen těch, kteří spí extrémně špatně a vyžadují intenzivní léčbu nespavosti,“ dodává doktorka Nicole Tangová z Warwicku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat