Sirup, kapky, nebo prášky? Co pomůže na suchý a co na vlhký kašel

Kašel patří mezi vůbec nejčastější zdravotní potíže, které přivádějí pacienty do ordinací lékařů. Má širokou škálu příčin, přičemž nejčastější bývá onemocnění horních cest dýchacích. Obdobně pestrá, jako je paleta možných důvodů vzniku tohoto onemocnění, je i množství volně prodejných léků proti kašli. Jak se v jejich nabídce orientovat?

Kašel je přirozeným obranným mechanismem, kterým tělo reaguje na podráždění dýchacích cest. Prudkým proudem vzduchu se organismus reflexivně snaží zbavit všeho, co do dýchacích cest nepatří, ať už se jedná o dráždivý kouř, cizí mikroorganismy, prach, alergeny, drobná tělíska, nebo jiné dráždivé činitele. Nejčastější příčinou kašle bývají záněty horních dýchacích cest, nicméně onemocnění, která kašel doprovází, existuje mnohem více.

Není kašel jako kašel

„Pro určení vhodného postupu je důležité rozlišit, zda se jedná o kašel akutní, nebo již o chronický stav. Kašel trvající déle než 4 týdny může totiž signalizovat mnohá závažná onemocnění a vyžaduje podrobné vyšetření lékařem,“ upozorňuje praktický lékař z Prahy MUDr. Michal Lazák.

Každý z typů kašle vyžaduje jiný přístup a léčbu. Pro laika, který začal kašlat a zamíří do lékárny pro nějaké léky, bude ovšem podstatné rozlišit kašel suchý od produktivního (vlhkého) kašle.

Co na suchý kašel

Suchý, dráždivý či neproduktivní kašel je způsoben otokem a překrvením sliznice v dýchacích cestách. Nemocný nevykašlává hlen a potýká se s opakovanými záchvaty kašle. Tento typ kašle je velmi obtěžující a pro pacienta vysilující.

„Léčba suchého kašle spočívá především v jeho tlumení pomocí tzv. antitusik. Antitusika s obsahem kodeinu bývají v léčbě účinná, ale nejsou vhodná pro každého. Kodeinová antitusika by se neměla užívat bez porady s lékařem a jsou proto vázána na lékařský předpis,“ vysvětluje MUDr. Lazák.

Nekodeinová, volně prodejná antitusika, jsou o poznání slabší a většina z nich je vhodná i pro malé děti. Suchý kašel je typický pro první fázi akutních infekcí dýchacích cest a postupně přechází ve vlhký kašel.

Kdy pomohou mukolytika

V průduškách a průdušnici se i za normálních okolností tvoří hlen, který slouží ke zvlhčování a čistění dýchacích cest. Při zánětu dýchacích cest se ovšem množství hlenu zvyšuje a nutí nemocného k vykašlávání. Celý proces se ztěžuje tím, že hlen bývá hustý a obtížně se vykašlává. Pokud jste zahlenění, při kašli ve vás chroptí nebo cítíte pověstný „knedlík v krku“, jde o vlhký – produktivní kašel.

„Léčba vlhkého kašle je oproti tomu suchému odlišná. Kašel netlumíme, ale pomocí účinných látek ovlivňujeme viskozitu hlenu a množství produkovaného sekretu,“ popisuje MUDr. Lazák.

K tomu napomáhají expektorancia a mukolytika. Expektorancia snižují hustotu hlenu a podporují jeho tvorbu. Snáze se ho pak daří vykašlávat. Využívají k tomu buď účinky látky guaifenesin, nebo výtažky z léčivých bylin jako je například eukalyptol, břečťan, jitrocel.

„Volně prodejných mukolytik je na trhu hned několik desítek druhů v různých lékových formách od klasických tablet a tobolek, přes kapky, sirupy, roztoky, až po spreje. Obsahují vždy jednu z celkem pěti dostupných účinných látek – acetylcystein, bromhexin, karbocystein, erdostein a ambroxol,“ upřesňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Mukolytika snižují hustotu a vazkost průduškového hlenu, usnadňují jeho vykašlávání, zlepšují průchodnost dýchacích cest a urychlují léčení. Mimo to působí i na snižování oxidačního stresu. Ten zjednodušeně řečeno vzniká jako důsledek nerovnováhy mezi množstvím volných radikálů a antioxidační kapacitou buněk. Pro expektorancia i mukolytika shodně platí, že se v léčbě nemají kombinovat s antitusiky.

Jen léky vše nezvládnou

Kromě užívání léků může léčbu kašle podpořit i úprava režimu.

„Snažte se být v klidu a vzdejte se fyzické námahy. Hodně pijte, nekuřte a jezte více ovoce a zeleniny. V místnosti nepřetápějte a udržujte v ní teplotu kolem 18 až 20 °C. Spěte s více podloženou hlavou. Účinným opatřením může být také zvlhčování vzduchu,“ doporučuje MUDr. Lazák.

Při onemocnění dýchacích cest bývají další osvědčenou pomocí inhalace neboli vdechování vodní páry, která může být obohacena o sůl nebo léčivé byliny. Sliznice dýchacích cest se tím zvlhčí a teplem lépe prokrví. Opět existují domácí inhalační přístroje, pokud je však nevlastníte, vystačíte si se starou dobrou metodou našich prababiček – mísa s horkou vodou a ručníkem, pod kterým budete zhruba 10 minut několikrát denně inhalovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat