Máte kašel nebo rýmu a lékárna je zavřená? Zkuste osvědčené tipy

Jako by choroby měly vlastní mozek a nejčastěji nás přepadnou v noci nebo o víkendu, kdy je všude zavřeno a doma jako naschvál nemáme žádné kapky do nosu ani sirup na kašel. Naše babičky však žádné takové věci z lékáren nepotřebovaly. Poradily si samy.

Na kašel

Když vás začne trápit kašel, prohledejte spíž. Určitě v ní najdete některou z ingrediencí, která umí s kašlem zatočit.

Bylinkový čaj

Bylinkový čaj je tím prvním, po čem byste měli sáhnout, pokud vás začne trápit kašlání. Bylinné čaje jsou vhodné i pro děti a nejúčinnější je výluh z lipových květů, jitrocele nebo šípku. Pokud vás trápí ucpaný nos, přidejte pár lístků máty nebo meduňky. Nikdy však bylinky nezalévejte vroucí vodou, jinak byste zničili veškeré účinné látky. Slaďte medem, ten má také blahodárné účinky na zdraví.

Cibulový čaj

Nakrájenou větší cibuli zalijte troškou vody, přidejte lžíci medu a lžíci cukru a nechte odstát, dokud cibule nepustí šťávu. Celý proces lze urychlit zahříváním na mírném plameni. Šťávu z cibule upíjejte po lžičkách, uleví vám od nepříjemného kašle a má pozitivní účinky na stav vašich průdušek.

Zázvor

Zázvor je velmi účinný jako dezinfekce dýchacího ústrojí. Nejen že vás umí zbavit kašle, ale také snižuje teplotu. Pokud vás tedy sklátila viróza, důvěřujte zázvorovému čaji s citronem a medem. Nekupujte však žádné sáčky, nastrouhejte si pořádný kousek čerstvého zázvoru. Je to hotový životabudič! Pomůže také v případě bolesti v krku. Kousek ukrojte a žvýkejte.

Šalvějový elixír

Šalvěj má podobně jako zázvor dezinfekční účinky. Můžete si namíchat skutečné sérum proti angíně, chřipce a nachlazení. Lžíci sušené šalvěje přelijte půllitrem horké vody, přidejte lžíci medu, několik hřebíčků a nechte deset minut louhovat. Poté nálev slijte a co nejteplejší vypijte.

Na rýmu

Cibulové kapky do nosu

Cibuli nakrájejte na malé kostičky, zabalte do kusu látky a inhalujte. Silné aroma a oleje, které cibule obsahuje, protáhnou vaše dutiny a rýma bude rázem pryč. Na noc si můžete nakrájenou cibuli na talířku položit vedle postele.

Pro odvážlivce

Do půllitru vlažné vody přidejte asi čtyři lžíce soli, pořádně promíchejte, dokud se sůl nerozpustí. Poté si zacpěte jednu nosní dírku a druhou nasajte solný roztok. To samé opakujte s druhou dírkou. Slaná voda rozpouští hlen a uvolňuje dýchací cesty, ne každý však tuto metodu dokáže podstoupit. Slanou vodu ale nemusíte vdechovat, můžete si ji pomocí nakapat do nosu místo kapek. Není to sice tak účinné, ale je to šetrnější.

Ponořte nohy do teplé vody

Horká lázeň na nohy působí až neuvěřitelně. Za pár minut uvolní vaše nosní dutiny a prohřeje celé vaše tělo. Po koupeli zabalte nohy do teplé deky nebo tlustých ponožek. Účinek pak vydrží déle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat