Proč nás mrazí v zádech, píská v uších nebo máme tiky

Když škytáme, říkáme, že na nás někdo myslí, a při mrazení v zádech, že na nás sáhla smrt. Mnohdy si lidé takové pověry vymýšlí, protože ve skutečnosti neví, proč se všechny ty věci. Kde je ale skutečná příčina podobných stavů, které dozajista zažil už každý z nás?

Pískání v uších

Pískání v uchu vzniká nejčastěji nedostatečným prokrvováním vnitřního ucha vlivem náhlého snížení tlaku. Například, když dlouho sedíte skloněni a pak se rychle narovnáte. Dalším spouštěčem může být poslech hlasité hudby nebo zastydlá rýma, která se ale spíše, než pískáním, projevuje boucháním v jednom či obou uších. Tento problém zažívá čas od času každý třetí člověk, a pokud netrvá déle, než pár minut, není třeba se bát. Pokud ale problém přetrvává, rozhodně byste jej neměli podceňovat. Chronické pískání v uších se léčí obtížně.

Mrazení v zádech

Všude po těle máme chladové receptory, které nemají schopnost vnímat pouze změny teploty, ale citlivě reagují také na naše emoce, jakými jsou například strach, leknutí nebo obavy. Při podráždění těchto receptorů dochází ke vzpřímení chloupků a stažení pokožky kolem nich. Tento jev často popisujeme jako „husí kůži“. Jelikož si ale na záda nevidíme a ani tak „husí kůže“ není na zádech tak patrná, vnímáme jen proces jejího tvoření a ten vnímáme jako mrazení v zádech.

Červenáme se

Jak je možné, že při trapných situacích rudneme ve tvářích? Jednoduše. Část mozku, která je odpovědná za naše emoce ovlivňuje také cévy, které se nacházejí v oblasti krku, hrudníku a právě zmiňovaných tváří. Ty se vlivem emočního výkyvu prokrví a rudé líce jsou na světě.

Tiky

Pokud jsou vaše tiky pouze občasné a krátkodobé, viníkem je nejčastěji únava, zvýšená námaha, stres a nedostatek vitamínů. Právě tyto situace způsobí ve svalech větší napětí, utvoří se nadměrné množství kyseliny mléčné a svaly jsou částečně paralyzovány. Tehdy nastávají křečové stahy, tedy tiky.

Škytání

Že na nás někdo myslí, když škytáme, je nejspíš jen milosrdná lež, která vznikla k uklidnění někoho, koho tento stav postihl a po chvíli dováděl k šílenství. Škytání vzniká při podráždění nervu bráničního svalu, kdy dochází k jeho reflexnímu stažení a vytlačení vzduchu z plic rozeznívající hlasivky v hrtanu. Vytlačení vzduchu skrz hlasivky způsobí známý zvuk.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat