Rakovinné buňky dokážou útočit 200krát větší silou než ty zdravé

Londýnští vědci zřejmě odhalili důvod, proč rakovinné buňky pronikají do krve a šíří se jejím prostřednictvím do těla, kde působí metastázy. Mají totiž na sobě mnohem více receptorů, které jim dávají ohromnou sílu při průniku do cév. Dokážou do nich pronikat se silou až 200krát větší než buňky zdravé.

Rakovinné buňky nefungují samostatně a mají v nádorech složitý systém komunikace a spolupráce.

Zdravé buňky v nevýhodě

Tyto buňky totiž na sobě mají mnohem více receptorů a při snaze proniknout do krve spojují a obklopují stěny cév. Pak využívají sílu dvěstěkrát vyšší, než mají zdravé buňky, pokud ji využijí v nejslabším místě cévy, dostanou se do krve a tak se šíří dále do těla.

„Když jsme měřili tuto sílu, uvědomili jsme si, že rakovinné buňky ji měly ve srovnání s buňkami zdravými mnohonásobně vyšší. To jim umožňuje pronikat z prsu do kostí či jiných částí těla,“ tvrdí doktor Joseph Ndieyira z Londýnské univerzity v rozhovoru pro deník The Times.

Naděje do budoucna

Množství receptorů na povrchu umožňuje rakovinným buňkám lépe koordinovat svou činnost, když se spojí do shluků. A právě blokováním receptorů by bylo zřejmě možné bránit nádorovým buňkám v průniku do krve a šíření tělem.

„Nádorové buňky nežijí samostatně, nádory jsou velmi složité komunity různých typů buněk, které komunikují mezi sebou a ovlivňují chování jedna druhé. Tyto interakce ovlivňují to, jak se rakovina rozvíjí, jak se šíří do jiných orgánů, takže pochopení jejich vztahu by mohlo pomoci rakovinu zastavit a zabránit jí v rozvoji a šíření,“ míní profesorka Karen Vousden ze společnosti Cancer Research UK.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat