Nadměrné užívání léků může zabít. Problémem jsou i ty bez receptu

Pomáhají léčit a zbavují nás bolestí. Existuje tisíce druhů a každý je něčím prospěšný. Stejně tak nás ale mohou připravit o zdraví, o rozum nebo dokonce o život.

Když se berlička stane problémem

Vzít si občas nějaký ten lék, abychom se ve zdraví dočkali rána, než se s bolavým zubem odpotácíme k zubaři, je zcela normální. Potíž je, že mnozí lidé řeší pomocí léků veškeré bolístky, postupem času léky nezabírají a uživatel je nucen dávky zvyšovat nebo vybírat silnější léky.

Jenže v takovém případě hazarduje s vlastním zdravím. Ti, kteří zneužívají známostí v lékařských kruzích, často přijdou i k takovým lékům, které by vám kterýkoli jiný lékař vydal pouze na předpis a s pádným důvodem, riskují, mnohdy nevědomky i vlastní život.

Vředy

Nejčastějšími potížemi souvisejícími s nadměrným užíváním léků, se kterými se setkávají lékaři u svých pacientů, jsou vředy. Ty vyvolávají nejčastěji některé druhy protizánětlivých léků, antirevmatik a kortikoidů, které oslabují odolnost žaludeční sliznice.

Poškození ledvin

Nosit v kabelce barevné pilulky proti bolesti je standardem dnes již každé druhé ženy. Každý doma nějaké to balení má, a protože jsou analgetika volně prodejná, lidé nepředpokládají, že by pro mohla být jakkoli nebezpečná. Faktem však je, že nadměrné užívání analgetických léků může vyvolat nevratné poškození ledvin a to zejména u diabetiků a lidí s vysokým tlakem.

Zapíjení alkoholem

Každý ví, že zapít léky proti bolesti vychlazeným pivem, je hloupost. Jenže kolikrát jste ulehli s chřipkou do postele, spolkli dva prášky „na pocení“ a spláchli je čajem s rumem? Bohužel, tato kombinace může být velice nebezpečná.

Nejenže riskujete poškození jater, ale paracetamol, který v lécích na snižování teploty bývá, může v kombinaci s alkoholem trvale poškodit i vaše játra či mozek. Když se to opravdu přežene, může jít pacientovi i o život.

A neměl bys tam něco silnějšího?

Asi každý zná někoho, kdo se pohybuje ve farmacii a lékařství a má přístup k lékům, které jsou jen na předpis. Mnoho lidí rádo využije možnosti je jednoduše získat, když je trápí nějaký dlouhodobý problém, se kterým se ještě neodhodlali k lékaři. Přesto, že je tento způsob získání i distribuce léčiva trestný, lidé takových služeb využívají mnohem častěji. Dokonce přibývá i internetových prodejců, nabízející léky, které by měly být užívány výhradně na doporučení lékaře. Užíváním takových léků, i když se jedná jen o „obyčejné“, byť silnější léky proti bolesti, může mít pro uživatele fatální následky.

Pamatujte, že i ty nejslabší a volně dostupné léky byste měli užívat pouze na doporučení lékaře. Nikdy ne na základě vlastního uvážení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat