Antibiotika podávaná malým dětem způsobují obezitu

Západní společnost nebezpečně nadužívá antibiotika. Lékaři je předepisují na banální infekce, které by imunitní systém zvládl bez nich. Zvyšuje se nejen odolnost nebezpečných bakterií vůči antibiotikům, ale tato léčiva zřejmě stojí za obezitou u dětí. Pokud totiž dostávají antibiotika opakovaně na počátku života, mají zničenou mikroflóru a rozvíjí se u nich obezita.

Krom antibiotik tak působí podle vědců z Harvardovy univerzity také léky na překyselení žaludku H2RA (antagonisté receptoru pro histamin 2) a PPI (inhibitory protonové pumpy).

Tyto léky totiž poškozují skladbu střevní mikroflóry a nastavují ji tak, že bakterie ve střevech podporují vstřebávání tuků do těla a jejich metabolizaci do tukové tkáně. Vyplývá to ze sedmiletého výzkumu zahrnujícího 333 tisíc dětí z USA.

Antibiotika zvyšují riziko obezity u dětí o šestadvacet procent. A vztah je platný i po započtení dalších rizikových faktorů (strava, pohyb, socioekonomické postavení rodiny) do analýzy dat.

„Musíme pečlivě zvážit předepisování léků, které mění složení střevní mikroflóry. Dlouhodobá rizika pro zdraví musejí být postavena proti krátkodobým léčebným výhodám,“ tvrdí doktor Christopher Stark z Armádního lékařského centra Williama Beaumonta v Texasu.

Pozor na nebezpečné mýty

Nejenže jsou antibiotika často předepisována nadbytečně, ale ještě mnzí z nás věří mýtům, které nejen snižují pčinnost léků, ale mohou ohrozit i naše zdraví. Kterým konečně přestat věřit?

To, že tyto medikamenty na předpis sklízí úspěchy v boji proti chřipce a běžnému nachlazení, je jeden velký omyl. Pokud jste tomuto tvrzení věřili i vy, nechali jste se napálit. Antibiotika zabírají jen na bakteriální nákazy, takže se uplatní třeba v případě streptokokové angíny nebo zápalu plic. Za chřipkou, virózou či infekcí dýchacích cest však stojí viry, proto na tyto neduhy nemají absolutně žádný vliv.

Slyšeli jste o tom, že antibiotika vás vyléčí a ještě podpoří vaši obranyschopnost? Ano, bylo to by to pěkné, ale takhle to úplně není. Zázrak v krabičce různými mechanismy pomáhá tělu, aby se vyrovnalo s infekcí. Na stranu druhou ale porušuje střevní mikroflóru, která je pro imunitní systém klíčová. Proto se vždy při užívání antibiotik doporučuje konzumace vitaminů i probiotik, jež ve střevech obnovují správné prostředí.

Znáte to, po pár dnech užívání se cítíte mnohem lépe, takže vás logicky napadne, zda je nutné spolykat těch pár posledních „bílých spasitelů“. Ukončení léčby antibiotiky z vlastní vůle jen proto, že se vám ulevilo, není dobrý nápad. Toto rozhodnutí by měl učinit pouze váš lékař. Pokud s nimi „seknete“ dříve, vynecháte dávku nebo mezi dvěma „příděly“ vznikne příliš dlouhá časová prodleva, ztrácí se jejich účinnost. Tím samozřejmě hrozí, že svou nemoc nedoléčíte a ona se vám brzy vrátí jako bumerang.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat