Částečky plastů už dokonce kolují v krvi každého z nás

Mikroplasty nejsou jen problém oceánů, jsou také obecným problémem lidského zdraví. V západní společnosti, která je plasty obklopena a balí do nich potraviny, má domácnost plnou plastového prachu a pije vodu z plastových lahví, neexistují jedinci, kteří by neměli plasty v krvi. Přitom plastové částice můžou poškozovat buňky a také narušují hormonální sytém člověka.

Jenže vyhnout se plastům je téměř nemožné. Plastové potahy a plastové koberce uvolňují mikroskopické částečky plastů, které poletují vzduchem jako prach, s dechem se dostávají do plic a tudy do krevního řečiště. Další vlnu mikroplastů lidé přijímají trávicím traktem z potravin a vody balených do plastových obalů.

Vídeňští vědci teď vyšetřením stolice Evropanů zjistili, že všichni v ní mají mikroplasty.

„Nejmenší částice mikroplastů dokážou pronikat do krevního řečiště, lymfatického systému a můžou dokonce pronikat do jater,“ tvrdí jeden z autorů doktor Philipp Schwabi z Lékařské univerzity ve Vídni.

„Vůbec mě tyto objevy nepřekvapují a nejsem jimi ani zvlášť znepokojen. Mikroplasty byly nalezeny v kohoutkové vodě, v balené vodě, rybách a dokonce i pivu. Jsme také vystaveni částicím plastů z prachu v interiérech našich domovů, z obalů na potraviny a z plastových lahví. Je nevyhnutelné, že se pak dostávají do našich plic a trávicího systému,“ tvrdí profesor Alistair Boxall z University of York.

Všude kolem nás

Na planetě Zemi už ostatně neexistuje místo, kde by se nevyskytovaly mikroplasty. Mezinárodní tým odborníků je prokázal i ve vzorcích odebraných v nejodlehlejších oblastech Antarktidy. Tato místa měla být v podstatě nejčistší s ohledem na zamoření člověkem produkovanými látkami. Jenže tomu tak není.

„Můžeme o Antarktidě uvažovat jako o odlehlé a nedotčené divočině, ale od znečištění přes změnu klimatu k průmyslovému rybolovu je tam lidská stopa velmi znatelná. Tyto výsledky dokazují, že dokonce nejodlehlejší oblasti Antarktidy jsou kontaminovány mikroplasty a odolnými nebezpečnými látkami,“ uvedla Frida Bengtsson z organizace Greenpeace, která se na expedici podílela.

Ve vzorcích antarktické vody byly prokázány mikroplasty, ve vzorcích sněhu perfluorované uhlovodíky a aminy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat