Poznáte příznaky přepracování? Prozradí vás chřipka i vzteklé reakce

Snad každý má někdy den, kdy má v práci co dělat, aby neusnul za pracovním stolem, nebo chodíte domů vyčerpaní a padáte do postele ještě před večeří. Skutečné přepracování se však neprojevuje pouze fyzickou únavou. Poznáte ale, kdy už je toho na vás skutečně příliš a měli byste přibrzdit?

Jste vznětliví

Jeden z příznaků přepracovanosti je podrážděnost bez zjevné příčiny. Stačí malý impulz v podobě drobného požadavku, předmět, který vám upadne z ruky nebo zamrznutý počítač a vy reagujete nepřiměřeným vztekem. Doma křičíte nebo odsekáváte členům své rodiny, přestože běžně se takto vůbec nechováte. Někdy člověk jednoduše nemá náladu, ale pokud takový stav trvá déle, než několik dní a vlastně si neumíte vysvětlit, z čeho pramení, na vině bude nejspíš přemíra aktivit.

Straníte se

Ačkoli běžně chodíte na skleničku s kamarádkou nebo do kina s přáteli, teď jim neberete telefon, neodpovídáte na zprávy a vymlouváte se, abyste mohli zůstat doma. Nemáte náladu s nikým mluvit a nejraději byste všechny známé na chvilku vymazali ze světa.

Neschopnost koncentrace

Nedokážete dotáhnout věci do konce, věci vám padají z rukou, písmenka na klávesnici, jako by se schovávala. Vlastně nedokážete vymyslet ani jednu souvislou a smysl dávající větu, nechce se vám myslet vůbec. Máte silný dojem, že stále něco nestíháte, že jste na něco zapomněli a neustále se cítíte být pod tlakem. Neschopnost se soustředit na prováděný úkol se časem projeví sníženou efektivitou práce a nadřízení vám to brzy připomenou.

Jste nemocní

Přepracovanost se projeví nejen na psychice, ale také na fyzickém zdraví. Lidé, kteří trpí přepracovaností, se často opakovaně perou s všelijakými chorobami, neustále se necítí dobře. Trpí bolestmi hlavy, zad či žaludku a uvádějí celkovou vyčerpanost.

Neumíte se radovat

Přesto, že vám zbytky vašich sil dovolí dokončit úspěšně zadanou práci, nemáte z dokončení radost. To, co vám běžně přinášelo dobrý pocit, vás aktuálně nechává chladnými, veselé historky vašich přátel vás nudí a nic vás nezajímá. I to je jeden z příznaků.

Co s tím?

Někdy je potřeba trochu víc, než si vzít dovolenou. Lékaři uvádějí, že vliv na psychický a fyzický stav člověka má dovolená teprve tehdy, pokud odpočinkem strávíte dva a více týdnů. Jenže, ruku na srdce, kdo z nás si může jen tak vzít čtrnáct dní dovolené? Musíte se naučit relaxovat. Nenoste si práci domů a to ani v počítači, ani v hlavě. Nestraňte se ostatních, právě komunikace vám pomůže oprostit se od všedních starostí. Dostatečně spěte, pravidelně jezte a odpočívejte také aktivně. Choďte na procházky, do kina, běžte si zaplavat a kdykoli to bude možné, vypněte si telefon a hoďte zaměstnání za hlavu.

Pokud máte dojem, že to sami nezvládáte nebo vám nic z uvedeného nepomáhá, nebojte se obrátit na psychologa, který vám s vaším problémem pomůže. Pokud je to stav trvalý, je možná vhodné zamyslet se nad změnou zaměstnání nebo ubráním některých mimopracovních aktivit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat