Cukr z ovoce může pomoci v boji s rakovinou

Když se laik podívá na molekulu monosacharidu (jednoduchého cukru) zvaného manóza, zjistí, že je vlastně skoro stejná jako u glukózy. Jenže stačí, aby se na druhém uhlíku přehodily vazby, a manóza je pro člověka nestravitelná, zatímco glukóza je základní buněčné palivo. Nicméně tento jednoduchý cukr zastoupený bohatě v brusinkách nám pomáhá třeba zbavit se infekce močových cest. Podle britských vědců má ale obrovský potenciál pomáhat při léčbě rakoviny. Zpomaluje totiž rozvoj nádoru a zvyšuje účinnost léčby.

Vědci ze Spojeného království prokázali, že podávání manózy vedlo u myší, které trpěly rakovinou slinivky, plic a kůže, k výraznému zpomalení rozvoje nádorů a zvýšení účinnosti chemoterapie.

Manóza je bohatě zastoupena třeba v kanadských brusinkách, které se předepisují jako podpůrný přípravek na léčbu onemocnění močových cest. Manóza je totiž mohutně vylučována močí a obaluje bakterie, které tak z močových cest pomáhá vyplavovat.

„Jsme teprve na počátku výzkumu… ale jednou bychom mohli manózu podávat pacientům s rakovinou ke zvýšení účinku chemoterapie a snížení negativních vedlejších účinků této léčby,“ míní profesor Kevin Ryan z Beatsonova institutu pro výzkum rakoviny.

Ovocné poklady

Ovoce je ostatně v prevenci rakoviny silným spojencem obecně. Některé druhy dokonce více než jiné. Které se vyplatí zařadit do jídelníčku?

I zdánlivě obyčejná broskev má kouzelné schopnosti. Závěry americké studie publikované v časopise Journal of Nutritional Biochemistry uvádějí, že broskvový extrakt pomáhá likvidovat agresivní rakovinové buňky, zastavuje růst nádorů a zabraňuje šíření rakoviny do dalších částí těla. Tamní lékaři v tomto ovoci vidí účinnou prevenci, proto jeho konzumaci doporučují všemi deseti.

Ani plod granátovníku obecného byste jako ochránce neměli podceňovat. Málokdo tuší, že šťáva z tohoto exotického ovoce v sobě ukrývá šest vzácných sloučenin, které potlačují rakovinu prsu způsobenou nadměrným množstvím hormonu estrogenu. Dobré je, že tento léčivý nektar mohou s klidným svědomím popíjet i pacientky s diabetem, protože nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi.

Melouny jsou oblíbenou šťavnatou letní dobrotou, ale šanci by měly dostat po celý rok. Kromě toho, že jejich sladká chuť se rozplývá na jazyku, mají i daleko podstatnější výhody. Jejich zázračné složky tlumí záněty, jež mohou být příčinou diabetu, artritidy, aterosklerózy, astmatu a hlavně obávané rakoviny. Mezi hlavní obsažené protizánětlivé antioxidanty v melounech patří vitaminy A, C, B6 a lykopen, který se řadí mezi karotenoidy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat