Chybí vám vitaminy? Spíše ne. Nedostatkem trpí jen málokdo

Vlivem televizních reklam a nátlaku výrobců se často lidé mylně domnívají, že trpí nedostatkem všech možných vitaminů. Skutečnost je ale zcela jiná. Proč se tedy prodává tolik různých produktů, které zaručují doplnění zdraví na počkání?

Stačí jíst

Pravdou je, že pokud se denně stravujete alespoň trochu standardně, ve vašem jídelníčku nechybí zelenina, ovoce, maso, mléčné výrobky atd., s největší pravděpodobností vaše tělo nijak nestrádá a není potřeba vitaminy doplňovat.

Reklamy a informace o tom, jak nezdravě ve skutečnosti žijete a jak vaše tělo trápí obrovské deficity všeho možného, jsou většinou obyčejnými taháky peněz. Ve snaze žít zdravěji pak nakupujeme zásoby krabiček s vitaminy, které ve většině případů skončí nedojedené, někde hluboko ve skříni.

Kdy doplňovat?

Jsou samozřejmě situace, kdy nám vlastní zásoba vitaminů nestačí a je třeba je doplnit. Pokud vám ale nějaký vitamin chybí, vaše tělo vám o tom dá vědět. Pro příklad – pokud jste zimomřiví a unavení více než jindy, zkuste doplnit železo. Lámou se vám nehty a vlasy? Doplňte zinek a v době viróz můžete imunitu podpořit vitaminem C.

Ovšem brát vitaminy preventivně, pokud nemáte žádné potíže, je zbytečné. Nadbytek vitaminů tělo většinou vyloučí, jsou ale i takové, které při nadbytečném užívání mohou nadměrně zatěžovat naše játra a ledviny, třeba zrovna tolik oblíbený vitamin C nebo E.

Lékaři se často setkávají s předávkováním vitaminem A, který v nadměrném množství zvyšuje výskyt osteoporózy, vyšší dávky vitaminu D pro změnu přispívají k vyššímu riziku trombózy.

Pokud máte dojem, že potřebujete některý vitamín doplnit, raději zvolte potravinu, která ho obsahuje, než uměle vytvořené pilulky, které zmíněné potíže často způsobují.

Proč je všude nabízejí?

Odpověď je jednoduchá. Protože mohou. Vitaminy nikomu neubližují, a když se k tomu přidá informace, že trpíte nedostatkem, pak už je to k výdělku za produkt jen malý krůček.

Jde tedy především o dobrou reklamu a slušný výdělek farmaceutických firem a jiných společností. Tím však nechceme říct, že by prodávané vitaminy byly k ničemu. Pouze se prodávají ve větší míře, než v jaké je zákazníci skutečně potřebují.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat