Senioři by si měli denně dopřát sklenku červeného

Vědci ze státu Washington tvrdí, že se starší lidé s chorobami oběhové soustavy nemusejí obávat konzumace vína. Ačkoli jim lékaři většinou doporučí, aby nepili vůbec, mohou si denně sklenku vína dopřát. Ideální je červené, které je bohaté na antioxidanty. Z výzkumu kardiologů z Washingtonu totiž vyplývá, že kardiaci popíjející červené víno, žijí déle než ti, kteří abstinují.

Střídmá konzumace tohoto nápoje jim tedy může prospívat, a nikoli škodit. Doktor David Brown z Washington University v St. Louis sice přiznává, že nadměrné pití kardiaky může zabít, ale úplná abstinence také není nejlepší řešení. Naopak střídmé pití vína může kardiaka zachránit před předčasným úmrtím.

„Sklenka vína nebo třetinka piva denně se jeví jako neškodná pro starší osoby s chorobami srdce a cév, naopak jim podle našich analýz pomáhá žít déle,“ tvrdí doktor Brown.

Pro štíhlou postavu

Milovníci vína a zvláště toho červeného mohou jásat i z dalšího důvodu. Tedy pokud jsou ženského pohlaví. Podle vědců z Harvardovy univerzity totiž konzumentky vína, které si k večeři dopřávají skleničku tohoto nápoje, lépe odolávají obezitě a udržují si normální postavu během života. A důkazy prý jsou to velmi přesvědčivé.

Odborníci z Harvardovy univerzity sledovali dvacet tisíc žen po dobu třinácti let. Ty, které střídmě konzumovaly alkohol a zvláště pak víno, si udržely normální postavu po celé sledované období mnohem častěji než abstinentky.

Jejich kolegové z Washington University se pak zaměřili na zkoumání účinků resveratrolu. V řízeném laboratorním experimentu sledovali působení tohoto antioxidantu, který je bohatě zastoupen v červeném víně, na několika skupinách myší. A ty, které dostávaly nadbytek stravy, přibraly mnohem méně, pokud k tomu konzumovaly právě resveratrol.

Popíjení vína však může mít blahodárné účinky na zdraví, jen pokud je střídmé. Je totiž plné energie ukryté v etanolu a sacharidech. A pokud člověk překročí míru dvou decilitrů vína denně, zhoubné účinky alkoholu a nadměrného příjmu energie v cukrech převáží blahodárné účinky nápoje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat