Pijete kávu každý den. Dožijete se delšího věku, slibují odborníci

Elixír, který by příznivě ovlivnil délku života, se hledá celá tisíciletí. A konečně se objevil v podobě kávy! S množstvím si prý hlavu dělat vůbec nemusíte, protože čím větší dávky, tím vyšší šance na pohodový důchod. Jako vážně?!

Ještě před pár lety byla káva jen stěží tolerována lékařskou profesí, přičemž o její škodlivosti na lidský organismus se vyprávěly hotové legendy. Ve výčtu údajně negativních účinků pak nechyběla tvrzení, že černé zlato způsobuje srdeční arytmii, narušuje zažívání, spouští deprese a ohrožuje schopnost reprodukce. Dnes je ale všechno jinak! Vědci totiž „otočili“ s tím, že kdo se chce těšit z požehnaného věku, ten by měl kofeinový životabudič popíjet denně. Vážně kafe splňuje kritéria elixíru mládí?

Objev, který vítáme s otevřenou náručí

Poznatky jedné z posledních amerických studií, které byly publikovány v magazínu Journal of the American Medical Association, zní vážně hodně nadějně. Vyplývá z nich, že jakékoli množství aromatického nápoje pozitivně ovlivňuje „životnost“ člověka. Můžete si dokonce vybrat, jak dlouho se na tomto světě chcete zdržet! Pokud si prý budete dopřávat jednu denní dávku, šanci na delší existenci navýšíte o 8 %. V případě, že zvládnete vypít šest až osm „porcí“, se naděje na šťastný důchod dotýká bezmála 20 %.

Na základě dlouholetého výzkumu, během něhož jsme analyzovali údaje více jak 500 000 jedinců, můžeme s jistotou tvrdit, že káva je nejen adekvátní součástí zdravé výživy, ale úzce souvisí i s dlouhověkostí. Ačkoli je třeba provést ještě další šetření, naše závěry jasně potvrzují, že tento nápoj příznivě ovlivňuje biologické mechanismy, psychiku i celkovou kondici konzumentů,“ vysvětlují autoři studie s tím, že sen o prostředku, co dokáže prodloužit život, se konečně stává skutečností. No vida, to jsou příznivé zprávy, viďte? Důvodů, proč jít postavit vodu na kafe, a nejlépe ihned, je ovšem víc.

Jeden hrnek, spousta výhod

Odborníci se také netají názorem, že voňavý stimulant zlepšuje náladu – dokonce natolik, že o celých 50 % snižuje riziko sebevražd. Dále údajně zrychluje metabolismus, omezuje pravděpodobnost rozvoje diabetu 2. typu a předchází rakovině jater. Blahodárnou tekutinu obohacenou o antioxidanty, vitaminy a minerály ocení také mozek, neboť tento doping přispívá ke zlepšení kognitivních funkcí, včetně paměti a koncentrace. Zkrátka a dobře, jedno pozitivum lepší než druhé. Tak si je užívejme, dokud vědci opět nepřijdou na sto a jeden důvod, proč káva zdraví naopak škodí. Všichni víme, že jejich tvrzení se často mění…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat