Lidé s velkým břichem mají menší mozek

Na slavném citátu postavy české komedie, „Máš místo mozku z piva kostku,“ je mnoho pravdivého. Lidé mající totiž velké tukové zásoby na břiše, přirozeně nejen konzumenti piva, mají totiž skutečně menší mozek. Podle britských neurologů obezita souvisí s úbytkem hmoty v mozku a také ve vyšším věku rizikem demence.

Autoři z Loughborough změřili množství tuku na těle, a především v oblasti břicha u deseti tisíc osob v průměrném věku pětapadesát let. Poté jejich mozek vyšetřili pomocí magnetické rezonance, aby zobrazili jeho strukturu a velikost.

Čím obéznější byl člověk v pase a měl větší břicho, tím menší měl mozek. A tím více byl také ohrožen demencí ve vyšším věku. Přitom vztah platí, i když se do analýzy započítají další vlivy jako věk, míra pohybové aktivity, kouření a vysoký krevní tlak.

„Dosavadní výzkumy prokázaly, že zmenšování mozku souvisí s úpadkem paměti a demencí. Náš výzkum prokazuje, že obezita, zvláště ta v oblasti kolem břicha, může souviset se zmenšováním mozku. Také jsme prokázali vztahy mezi obezitou a zmenšováním mozku v určitých regionech mozku,“ tvrdí profesor Mark Hamer z Loughborough University.

Sedíte celý den? Jste v nebezpečí

Obezita v oblasti pasu je považována za mnohem nebezpečnější než ta na bocích a stehnech. Přitom ukládání tuku okolo orgánů v břišní dutině často postihuje i lidi, kteří se stravují zdravě. Tvorba těchto tukových polštářů totiž přímo souvisí s dlouhým sezením. Čím méně se zkrátka lidé pohybují, tím více tuků v břiše se uloží.

Břišní tuk výrazně zvyšuje riziko onemocnění oběhové soustavy, diabetu a také rakoviny. A čím déle člověk sedí, tím větší má zásoby tohoto tuku. Mezi oběma faktory existuje přímý silný vztah.

„Víme, že trávení dlouhého času sezením je nezdravé a je to rizikový faktor pro chronická onemocnění jako diabetes 2. typu či choroby srdce… Monitoringem tukových zásob pomocí magnetické rezonance a srovnáním s dobou strávenou sezením každý den jsme prokázali, že čím déle člověk sedí během dne, tím více břišního tuku se mu uloží. A čím méně se navíc pohybuje a sportuje, tím hůře,“ tvrdí doktor Joe Henson z University of Leicester.

Podle něj osoby, které mají sedavé povolání, musejí sportovat o to intenzivněji a téměř každý den, aby předešly ukládání viscerálního tuku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat