Šlofík po obědě je zdravý pro ženy, ne však pro muže

Většina lidí, kteří se oddávají během silvestru bujarým oslavám, Nový rok prospala. Dospávání pijatiky se jeví jako nejlepší způsob, jak se vyhnout kocovině. Jenže podle vědců z Nizozemska není pro obě pohlaví stejně prospěšné. Zatímco ženy dospáváním probdělé noci mohou předejít negativním důsledkům na zdraví, mužům polehávání během světlé části dne škodí. Zvyšuje u nich riziko diabetu typu 2.

Spánek delší než devět hodin ovlivňuje u mužů reakci těla na inzulín a hladinu glukózy v krvi. Zatímco u žen se dospáváním únavy během dne zlepšuje citlivost tkání na inzulín a tělo lépe reguluje hladinu glukózy v krvi. Pospávání během dne u mužů tedy zvyšuje riziko rozvoje diabetu typu 2.

„U skupiny osmi set zdravých jedinců jsme prokázali, že ve vztahu mezi délkou spánku a metabolismem glukózy existuje pohlavní rozdíl. U mužů dlouhý spánek a dospávání během dne škodí stejně jako příliš krátký spánek. Jejich buňky hůře reagují na inzulín, hůře přijímají glukózu z krve, čímž se zvyšuje riziko rozvoje diabetu typu 2. U žen jsme nic takového nepozorovali,“ tvrdí doktorka Femke Ruttersová ze Svobodné univerzity v Amsterdamu.

Šlofík po obědě? Ano!

Že kvalitní noční odpočinek je ve všech směrech prospěšný, to víme všichni. Jenže ani ten odpolední, byť chvilkový, nezůstává nijak pozadu! Vždyť díky němu omládnete, zbavíte se stresu a ještě podpoříte hubnutí.

„Studie ukazují, že po krátkém odpoledním spánku se budete cítit mnohem lépe – a téměř okamžitě po probuzení. Já osobně ho vřele doporučuji, neboť vám může změnit život k lepšímu,“ přiznává americká spánková specialistka a psycholožka Sara Mednick působící na Kalifornské univerzitě v San Diegu. Podle této expertky dokáže „klimbání“ velké věci. A to nejen s vaší myslí, ale i krásou! Proč tuto „ozdravnou kúru“ provádět dennodenně?

Spánková specialistka je toho názoru, že chvilkové „schrupnutí“ blokuje destruktivní chemické látky, které zhoršují zvládání stresu. Takže ano, jde tedy skutečně o efektivní uklidňující metodu k usnadnění psychicky náročných situací. Tato příjemná „činnost“ zároveň tlumí migrény i bolesti hlavy, příznivě působí na sexuální libido, zvyšuje produkci neurotransmiteru serotoninu, jež má pod palcem pocity radosti a štěstí, a navíc zlepšuje soustředění a kreativitu.

Pokud máte obavy o to, že když odpoledne „hodíte záda“, naruší vám to noční spánek, prý se bát rozhodně nemusíte. Sara Mednick tvrdí, že zdřímnutí kolem druhé hodiny odpoledne nemá naprosto žádné následky, ba naopak. Uvolníte tak svůj mozek, který bude večer lépe nakloněn bezproblémovému usínání. Tak teď už jen zbývá zavřít oči a oddat se sladkému nicnedělání… Alespoň na pár minut!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat