Au, moje břicho. Proč nás vlastně některé druhy jídla nadýmají

Že nás některá jídla více či méně nadýmají, není žádná novinka. Proč tomu tak ale je, a co může za to, že už předem víme, že nás po dobrém obědě čeká nepříjemnost v podobě nafouklého břicha?

Co nás nadýmá?

Kromě luštěnin, po kterých se nadýmání objevuje zejména u lidí, kteří je jedí jen zřídka, patří mezi nadýmavé potraviny také zelí, květák, brokolice, ale také ovoce, například hroznové víno, dále potraviny z kynutého těsta, pečivo, sycené nápoje apod.  

Dalším viníkem nadýmatí je rafinovaný cukr, který přispívá k přemnožení kvasinek ve střevech, kde způsobují plynatost.

Naopak i přílišné solení může být příčinou těchto obtíží, jelikož nadměrná konzumace soli způsobuje zadržování vody v těle, což mnohdy vede k plynatosti.

Proč nás to nadýmá?

Nadýmání je často způsobeno tím, že se těmto potravinám vyhýbáte a nekonzumujete je pravidelně. Zejména luštěniny, brokolice, kapusta nebo cibule, mají vysoký obsah vlákniny, která za normálních okolností přispívá ke zdravému trávení. Pokud je jí však příliš, nebo se v našem jídelníčku nevyskytuje tak často, jak by měla, může být reakcí našeho těla právě plynatost. Plynatost ale může být také signálem alergie.

Nadýmání také způsobují mléčné výrobky. U mnoha lidí dochází po požití potraviny k nadměrné plynatosti, což může znamenat, že trpíte přecitlivělostí na laktózu, což je vlastně neschopnost trávení cukru, který je v mléce obsažen.

Ve většině případů, kdy nás po jídle trápí nadměrná plynatost, je příčinou trávení sacharidů, které se nejsou schopny rozložit již v tenkém střevě a rozklad probíhá až v tom tlustém.

Jak tomu předejít?

Zeleninu, která vám nedělá dobře, zkuste tepelně zpracovat. Luštěniny nechte déle namáčet a několikrát přitom vyměňte vodu. Nevařte je samotné. Přidejte bylinky, například tymián, bazalku, koriandr nebo majoránku. Také jezte pomalu a pořádně žvýkejte. Urychlíte tím trávení. Hltání má za následek spolykání velkého množství vzduchu, což také vede k říhání a plynatosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat