Poznejte včas nenápadnou omrzlinu

Pro vznik omrzlin stačí opravdu málo - špatné oblečení, prochladnutí či čas, kdy se zaberete do zimních radovánek tak, že si ani nevšimnete, že vám nějaká část těla omrzá.

Omrzlina je také poranění

Toto zrádné poranění vzniká tehdy, když je určitá část těla vystavena bez ochrany vysokému chladu. Kůže a tkáň jednoduše zmrzne. Nejvíce ohroženými částmi našeho těla jsou nos, uši, prsty a části obličeje. A proč omrzlinám věnovat pozornost? Sice většinou neohrožují náš život, jejich nebezpečí však může být právě v jejich nenápadnosti. Omrznutí na sobě či druhých totiž zprvu vůbec nemusíme rozpoznat. Přitom při větším zanedbání může dojít až k odumírání tkáně.

Omrzlina vyžaduje jemné zacházení

Zpočátku se omrzlina vyvíjí nenápadně. Kůže je začervenalá, potom bledá, případně lehce do modra. Na dotek je tvrdá a může se lesknout. Po zahřátí se mohou vytvořit puchýře.

Při podezření na omrzliny je třeba jednat rychle

* Postiženou část pomalu a jemně zahřejte. Můžete přitom použít tělesného tepla, například umístění pod paži či na hrudník.
* Omrzlou oblast ničím nemasírujte, pouze namočte do teplé (ne však horké) vody.
* Počítejte s tím, že omrzlina se chová jako rána. Mohou se vytvořit puchýře a vzácná není bolest. V takovém případě určitě navštivte lékaře. A to i tehdy, pokud část těla zůstane bílá, zmodrá či jinak změní barvu.

Ideální ochranou před vznikem omrzlin je samozřejmě prevence

* Všechny části těla se snažte udržovat mimo mráz a vítr. Znamená to mít správnou zimní obuv, rukavice a na obličeji třeba kuklu.
* Obzvláště děti oblékejte do více vrstev a nezapomínejte na čepici.
* Vyvarujte se dlouhého pobytu venku, pokud je mráz.
* Stanovte si rozumný časový limit, jak dlouho mimo teplo domova zůstanete.
* Pokud si na mrazivém vzduchu hrají děti, občas je zavolejte domů, aby se prohřály.
* Zkontrolujte, zda nemají některé části oblečení mokré, a pokud ano, vyměňte je za suché.
TIP Bety: Potřebujete poradit s péčí o vlasy nebo o pleť? Nevíte si rady s líčením? Váš účes by chtěl změnu? Zeptejte se zdarma našich kosmetiček a kadeřnic ze salonu Carpe Diem!

Zdroj: www.hojeni-ran.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat