Kuřáci, kterým není ani třicet, mají krev čtyřicetiletých

Krom toho, že prokazatelně může vyvolat rakovinu, vyvolává kouření rychlejší stárnutí buněk, a tedy i celého organismu. Podle vědců z Marylandu je to patrné už při vyšetření krve. Srovnáním tělních tekutin 150 tisíc osob prokázali, že kuřáci mladší třiceti let mají stejnou krev jako nekuřáci starší čtyřiceti let. Ačkoli fakticky jim je teprve mezi dvaceti a třiceti roky, biologicky je jejich tělo už přes čtyřicet let staré.

Vědci z Marylandu vyšetřili krev 150 tisíc osob a sledovali především hodnoty související s biologickým stárnutím organismu. Podle očekávání kuřáci, jichž byla ve vzorku třetina, měli krevní obraz nekuřáků starších o deset i dvacet let.

„Ve srovnání s nekuřáky stárli kuřáci mnohem rychleji až do věku pětapadesáti let bez ohledu na pohlaví,“ tvrdí autorka doktorka Polina Mamoshin z Baltimoru.

Biologický věk přitom mnohem přesněji předvídá to, kdy člověk zemře a jaká má rizika různých onemocnění. Proč se však kouření přestane v krvi projevovat po padesátce, autoři netuší.

Cévy jako senior už v pubertě

O tom, jak moc je kouření škodlivé, snad už nikdo nemůže dnes pochybovat. Ovšem naprostpo zhoubné je u dospívajících dětí. Ty jsou přitom s cigaretami často větší přátelé, než bychom si přáli... Ačkoli mají pocit, že jim díky mládí nic moc nehrozí, opak je pravdou. Jejich tělo kvůli kouření strádá. A vědci varují, že cigarety (navíc často v kombinaci s alkoholem) zanechávají na mladém, vyvíjejícím se organismu dlouhodobé a velmi vážné následky.

Například kornatění tepen je medicínský pojem, který si většina lidí spojuje především s vyšším věkem. Ukládání tukových částic na stěny tepen a snižování jejich pružnosti souvisí s vysokým rizikem infarktu a mrtvice. Ale týkat se může už sedmnáctiletých. Pokud totiž začnou již v pubertě konzumovat alkohol a kouřit cigarety.

Britští vědci srovnáním zdraví cév u teenagerů zjistili, že jedinci, kteří začnou v pubertě konzumovat alkohol a kouřit cigarety, mají už kolem sedmnácti tepny postižené kornatěním. Přitom kornatění tepen souvisí s vysokým rizikem infarktu a mrtvice.

„Jsou to výsledky aplikovatelné zřejmě na chování většiny mladých lidí dneška,“ varoval v rozhovoru pro deník The Guardian autor výzkumu profesor John Deanfield z Londýnské univerzity.

Jedinou výhodu, kterou mají kouřící a alkohol pijící adolescenti ve srovnání se staršími ročníky, je ta, že můžou negativní účinky tohoto chování ještě zvrátit.

„Pokud teenageři přestanou kouřit a pít ještě v době adolescence, pak se jejich tepny vrátí do normálu a jsou zase zdravé. Kornatění u nich tedy může být jen dočasné,“ tvrdí profesor Deanfield.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat