Záněty dásní a zkažené zuby přispívají k rozvoji Alzheimerovy choroby

Udržovat zdravé srdce a cévy pravidelným pohybem a zdravé dásně pravidelnou ústní hygienou je nejlepší prevence Alzheimerovy choroby, která se ve stárnoucí populaci stává epidemií. Podle vědců z Kalifornie přitom může výrazně riziko tohoto neurodegenerativního onemocnění snížit zdravý chrup a dásně. Čištění zubů dvakrát denně a návštěva zubaře dvakrát do roka jsou také prevencí nebezpečné demence.

Protože osoby, které si pravidelně čistí zuby a navštěvují zubaře, mají zdravější dásně a méně škodlivých bakterií v ústech. A právě tyto bakterie pronikají do krevního oběhu a působí zhoubně na mozek.

Vědci ze San Franciska zjistili, že osoby, které trpí Alzheimerovou chorobou nebo na ni umřeli, mají velmi často v mozku bakterii Porphyromonas gingivalis, která způsobuje zánět dásní a ztrátu zubů. Je tedy zřejmé, že tato bakterie, ačkoli není sama původcem onemocnění, k jejímu rozvoji přispívá a možná i její rozvoj urychluje.

„Tato studie nám všem jen připomíná, že pravidelná ústní hygiena a dobrá péče o chrup jsou prevencí onemocnění celého těla,“ tvrdí autoři výzkumu.

Pomoc pro kartáček

Je jasné, že pravidelná péče o chrup je pro jeho zdraví (a jak je vidět, i zdraví celého těla) prostě klíčová. Ovšem důkladné čištění zubů je dobré podpořit i další prevencí, jež dokáže v boji proti zubnímu kazu pomoci. Co k ní patří?

Příroda, ta mocná čarodějka, přisoudila chrupu enormní spotřebu vápníku, proto byste si měli hlídat jeho příjem. Jenže pozor, nestačí sem tam vypít sklenici mléka s tím, že máte vystaráno – ono je to celé trochu složitější. S vápníkem by měl jít ruku v ruce i vitamin C, neboť tento antioxidant vestavuje vápník do zubů a zvyšuje odolnost dásní. Výsledkem této spolupráce jsou silné, zdravé a bílé zuby, na které si kazy netroufnou.

Zřejmě je zbytečné ptát se, čím si zuby denně čistíte, protože taková tuba pasty se samozřejmě nachází v každé domácnosti. Ovšem víte, že existují i jiné alternativy, které mají výborné výsledky? Pravidelná očista zubů nálevem ze šalvěje zpevňuje dásně, a navíc má i protizánětlivé účinky. Pozvěte tedy do úst i kousek přírody…

I něco tak obyčejného, jako je čaj, vás může ochránit před zubním kazem. Nevěříte? Lékaři na základě mnoha studií prokázali, že speciálně ten zelený zastavuje růst bakterií podílejících se na tvorbě zubního povlaku. Obsažené polyfenoly zase předcházejí vzniku kazů a zachovávají v dutině ústní zdravé prostředí. Už se vám vaří voda?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat