Potraviny, které prokazatelně posilují imunitu. Tyhle si dávejte častěji

Bojíte se, aby si vás „nepodal“ první bacil, co proletí okolo? Pak si pochutnejte na hovězím steaku ochuceném oreganem. Ovšem i gouda nebo kapusta chrání před nemocemi!

Nejchladnější měsíce roku bývají ve znamení chřipek, nachlazení a různých viróz. Není se tedy co divit, že o tom, jak posílit imunitu, probíhají všude čilé diskuse. Zatímco jeden doporučuje otužování a druhý preferuje sport, třetí zase přísahá, že sázkou na jistotu je konzumace jistých potravin. A má pravdu! Které konkrétní zahrnout do jídelníčku?

Dopřejte si poctivý kus hovězího

Ano, zrak vás nešálí. V rizikovém období útočících virů je opravdu dobré pochutnat si na hovězím mase. Načerpáte z něj spoustu zinku, což je minerál, na který se v zimě klade velký důraz. Dokáže totiž zkrátit běžnou dobu nachlazení. Dlužno dodat, že přispívá i k prevenci, neboť hraje klíčovou roli ve „výrobě“ bílých krvinek, bez nichž se obranyschopnost absolutně neobejde. Když už jsme u toho, pokud to dnes vidíte na steak, ochutit byste ho mohli následující bylinkou.

Dobromysl? To je sázka na jistotu

Této nenápadné rostlině se zázračná moc připisuje již od nepaměti. Oregano podporuje chuť k jídlu, zatímco pomáhá proti kašli, střevním potížím a infekcím. Velice kladně působí i na psychiku, přičemž představuje efektivní léčbu migrény nebo bolesti zubů. Aby toho náhodou nebylo málo, díky vysokému obsahu sloučeniny zvané karvakrol zvyšuje odolnost vůči celé řadě běžných neduhů. Z části je to proto, že významně přispívá k eliminaci choroboplodných zárodků.

Dopřejte si goudu. Nebudete litovat

Jste na sýry? Pak vašim chuťovým pohárkům možná lahodí i gouda. Dobrota z kravského mléka vyráběná v Nizozemsku, konkrétně ve městě se stejným názvem Gouda, je vychvalována nejen konzumenty, ale překvapivě i odborníky. Z jakých důvodů? Výrobek oříškovo-máslové chuti je napěchován vápníkem i bílkovinami. Spolehlivě však funguje i jako probiotikum, čímž chrání střevní sliznici před nákazami škodlivých bakteriálních kmenů. Zjednodušeně řečeno, gouda „dohlíží“ na trávicí funkce a zároveň příznivě ovlivňuje imunitní systém.

Kapusta, to je základ

Nepatří tenhle druh košťálové zeleniny zrovna k vašim oblíbeným? To je škoda. Američtí vědci působící na Kalifornské univerzitě se na základě své studie domnívají, že tenhle zelenáč, jenž byl mimochodem pěstován už ve starém Egyptě, nabízí unikátní antivirovou sloučeninu, která poskytuje prevenci před mnoha nemocemi. Ale pozor, výhod je tu podstatně více. Vzhledem k tomu, že kapusta se chlubí neskromným množstvím vlákniny, pomáhá také normalizovat hladinu cukru v krvi, detoxikuje tělo a urychluje úbytek tělesné hmotnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Lasagne

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat