Elektronické cigarety obsahují mnohem více karcinogenů, než se myslelo

Jdete s dobou, takže v ruce svíráte e-cigaretu? Pokud si myslíte, že tímhle způsobem své zdraví nějak šetříte, pak vás asi zklameme. Aerosol, který zvesela posíláte do plic, prý obsahuje formaldehyd a stopy nemrznoucí směsi!

Je to už nějaký ten pátek, co svět ovládla móda takzvaných e-cigaret. A lidé je přivítali s otevřenou náručí! Ostatně, divíte se? Vždyť tahle šetrná „náhražka“ přece neobsahuje dehet a další škodlivé látky, takže člověk v podstatě vdechuje jen páru lehce „ovoněnou“ nikotinem. Tedy, alespoň tak nějak se o e-kouření čile hovořilo. Je tomu ale skutečně tak?

Inovace, která je dost na baterky

Poznatky nedávné japonské studie publikované v magazínu Nicotine and Tobacco Research zřejmě nepotěší žádného uživatele „nabíjecí cigarety“. Doslova a do písmene totiž sdělují, že dým, který se vytváří zahřátím kapalné náplně (e-liquidu) obsahuje karcinogenní formaldehyd, jež má toxické účinky způsobující rakovinu. Toho je v něm dokonce desetinásobně víc, než se vyskytuje v celé krabičce klasického tabákového výrobku. Jste v šoku? To ještě není všechno, na čem si vyznavač tohoto údajně šetrného výrobku „smlsne“.

Nemrznoucí směs a těžké kovy? Nic neobvyklého

Mezi další objevená „překvapení“ vdechovaného aerosolu patří také těžké kovy. Prý nechybí ani složka, jež se běžně přidává do nemrznoucích směsí, což je značně alarmující. Dalším důvodem k obavám jsou podle odborníků i různé příchutě, které jsou v zásadě chemickým koktejlem ohrožujícím lidské zdraví. Elektronickým kuřákům podle výše zmíněné studie hrozí kromě rakoviny i nevratné onemocnění plic, chronické bolesti hlavy, podráždění očí či nejrůznější zánětlivé reakce organismu. Nebezpečí ale sahá ještě dál.

„Při laboratorních testech jsme v devíti z deseti kontrolovaných náplní elektronických cigaret objevili oproti klasickým cigaretám desetinásobek formaldehydu. Rovněž jsme zjistili, že většina nabízených e-liquidů může snížit účinnost běžně užívaných léků, což pro člověka představuje vážná rizika,“ vysvětluje jeden z autorů oné studie, výzkumný pracovník Naoki Kunugita. Teď se nabízí otázka. Zpátky na stromy, tedy do trafiky, a kouřit pěkně postaru, nebo s tímhle zlozvykem navždy praštit?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat