Je jedno, jestli pijete první pivo, nebo víno. Kocovinu budete mít vždy

Vědci z Cambridgeské univerzity se rozhodli v experimentálním výzkumu ověřit obecně šířenou teorii konzumentů alkoholu, že při míchání různých nápojů je třeba začít nejslabším a skončit nejsilnějším, aby člověk druhý den netrpěl kocovinou. No, není to pravda. Kocovinu má člověk bez ohledu na pořadí konzumace. Pokud totiž míchá, platí jediné pravidlo. Čím více druhů a čím větší objem, tím horší kocovina.

Podle konzumentské teorie je večer, kdy člověk alkohol zaručeně bude míchat, dobré začít slabším pivem, teprve později přejít na silnější pivo či víno a končit pálenkami. Jenže tahle teorie v praxi neplatí. Když totiž člověk kombinuje více různých typů lihovin a nadměrné množství, kocovina se dostaví.

Záleží jen na vrozených dispozicích jedince, jak dokáže metabolizovat alkohol a zbavovat se jeho zplodin, na kondici v době konzumace, na tom, kdy a co jedl, kolik toho vypil, jak kvalitní alkohol konzumoval, kolik ho konzumoval a co kombinoval. Pořadí konzumace podle koncentrace etanolu nesníží pravděpodobnost, že druhý den bude konzument trpět kocovinou.

Čtyři skupiny

Vědci z Cambridge provedli jednoduchý pokus. Experimentální osoby rozdělili do čtyř skupin. První pila dvě velká piva a jedno malé, poté čtyřikrát dvě deci bílého vína. Druhá skupina konzumovala stejné množství alkoholu v opačném pořadí. Třetí skupina pila jen víno, čtvrtá jen pivo.

Následující den měli konzumenti vyhodnotit test na škále akutní kocoviny, v níž se hodnotí žízeň (mezi pijáky známá jako sušák), bolest hlavy, malátnost, nevolnost, motání hlavy, žaludeční nevolnost a zvracení, bušení srdce, nechutenství, střevní potíže apod.

V druhé části pokusu si přitom skupiny prohodily role, aby byly výsledky přesnější s ohledem na individuální genetické a fyziologické rozdíly osob.

Bez vlivu

A výsledek? Kocovina se dostavovala a byla stejně intenzivní bez ohledu ne pořadí konzumace alkoholu. Lišili se jen jedinci mezi sebou. Někteří zvládali alkohol lépe, jiní zvraceli už po malém množství.

„Pravda je jen v tom, že když vypijete příliš mnoho alkoholu, s největší pravděpodobností budete mít kocovinu. Jediné hledisko, které skutečně předpovídá to, jak se budete cítit příští den, je to, jak moc jste po konzumaci opilí a jak je vám zle,“ tvrdí jeden ze spoluautorů výzkumu doktor Joran Kochling z Univerzity ve Witten/Herdecke.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat