Dietou proti lupénce. Co jíst, aby se vám ulevilo

Svědí vás někdy kůže? Míváte problémy se suchou a zarudlou pokožkou? Jednou z civilizačních chorob, které znepříjemňují život mnoha lidem a postihují téměř 2 % světové populace, patří nemoc s výstižným názvem – lupénka. Jak proti ní bojovat s pomocí jídla a pití?

Některé prameny uvádějí, že vznik lupénky je podmíněn trvalým snížením imunity v důsledku častých infekčních zánětů, angín, viróz, někdy úrazů, psychických stresů, duševních otřesů či nezdravé životosprávy. Výskyt může souviset i s poruchou látkové výměny nebo se sníženou funkcí jater. Problém začíná zcela nevinně, a to malými červenými flíčky, na kterých se začínají tvořit šupiny. Posléze se však objevuje i zánětlivé zarudnutí pokožky a úporné svědění.

Okurka, mrkev i celer neboli parťáci do nepohody

K potlačení projevů lupénky existuje celá řada mastí, jejichž účinek je však třeba podpořit především vnitřně, a to řádnou výživou, především potravinami obsahujícími vitamin B2. Ten lze najít hlavně v syrové zelenině, například v cibuli, brukvi, hrachu, zelí, okurkách, mrkvi, celeru, lesních plodech, dále v černém pšeničném pečivu, skopovém a telecím mase, čerstvých mořských rybách, syrových vejcích, v droždí a podobně.

Dalšími vhodnými potravinami jsou červená řepa, špenát, křen, paprika i med. K lepšímu vstřebávání vitaminu B2 pomáhá také koření, jako jsou kmín, majoránka i pepř. Na druhou stranu se nedoporučují uzená a chemicky konzervovaná jídla, černá káva či silný alkohol. O škodlivých projevech kouření a pobytu v zakouřených místnostech není třeba se více zmiňovat.

Komplexní péče

Naopak lze doporučit pití bylinných čajů, například z měsíčku zahradního, lopuchu, kopřivy, přesličky rolní, listů břízy a mnoha dalších, které podporují činnost jater. V neposlední řadě je třeba se vyhýbat stresovým situacím a emocionálnímu nezvládnutí situací, kdy realita neodpovídá našim představám.

Pokud chcete problémy s lupénkou efektivně snížit, zkuste si během dne provádět malý test k vyzkoušení snášenlivosti potravin zapisováním každého potravinářského výrobku, který se objevil na stole.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat