Limonády zvyšují riziko infarktu a mrtvice o třetinu

Z rozsáhlé dvanáctileté studie zahrnující osmdesát tisíc osob starších padesáti let vyplývá, že konzumace nápojů s umělými sladidly výrazně zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. Je to jeden z největších výzkumů, který dokazuje, že sladila nahrazující v nápojích cukr souvisí s vážnými zdravotními riziky. U konzumentů dvou sklenic těchto nápojů denně je riziko infarktu a mrtvice až o třetinu vyšší.

„Mnoho lidí v dobrém záměru, zvláště jedinci obézní a s nadváhou, konzumuje nápoje bez cukru s minimálním obsahem energie. Náš výzkum stejně jako další předcházející dokazují, že nápoje s umělými sladidly nejsou bez rizika a jejich konzumace souvisí s vyšším rizikem mrtvice a infarktu,“ uved doktor Yasmin Mossavar-Rahmani z Yeshiva University v New Yorku.

Autoři také zjistili, že konzumace nápojů s umělými sladidly souvisí především s nárůstem rizika ischemické mrtvice, tedy té, která vzniká ucpáním cévy.

„Ženy, které na počátku studie neměly žádné onemocnění srdce a diabetes, ale byly obézní, dvakrát častěji utrpěly ischemickou mrtvici mozku ucpáním cévy, pokud pily nápoje s umělými sladidly,“ tvrdí doktor Mossavar-Rahmani.

Ani cukr, ani sladidla. Čím tedy sladit?

Spousta lidí se v dnešní době snaží vyhýbat slazení bílým cukrem, což je jistě dobře. Jenže mnoho z nich je nyní v koncích – když nám neprospívají ani umělá sladidla, čím tedy ochutit nápoje nebo pokrmy? Máme pro vás několik zdravějších variant!

Začněme hned jednou z nejdéle používaných alternativ cukru. A také jednou z nejzdravějších, tedy co se obsahu vitaminů, minerálů a antioxidantů týče. Je možné ho používat v teplé i studené kuchyni (například v dezertech je místo cukru ideální). Zkusit můžete i melasu. Tahle temně hnědá, hustá tekutina vzniká při zpracování cukrové třtiny. Zjednodušeně řečeno je „odpadem“ při výrobě bílého cukru. Ovšem odpadem velmi výživným – obsahuje především spoustu minerálů (železo, hořčík, draslík a další). Má mnohem výraznější chuť než například již zmíněný med, dokáže dodat moučníkům i dalším jídlům další, velmi zajímavý rozměr.

Oblíbené jsou i nejrůznější rostlinné sirupy. Například agávový, který je tak sladký, že ho nepotřebujete do jídla či nápojů přidávat velké množství. Ovšem v tom se samozřejmě skrývá i jisté riziko – sladký je totiž díky vysokému obsahu fruktózy, takže když to s ním přeženete, nejenže proměníte moučník na přeslazený pokrm, ale svému tělu dodáte obří množství kalorií.

Výtažek ze stévie si také našel řadu zastánců. Je sladký, ale obsahuje úplné minimum kalorií, navíc je vhodný pro diabetiky. Stévie se prodává v mnoha formách (od tablet až po sušené listy), navíc si ji můžete pěstovat i doma a listy usušit. Některým lidem nicméně osobitá chuť stévie vadí, jde ale jen o zvyk.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat