Užíváte antikoncepci? S tímto ji raději nekombinujte

Užívání hormonální antikoncepce není bez rizika, zvláště když si k ní dopřejete nevhodné potraviny, zlozvyky nebo léky. Kromě toho, že může vlivem kombinace s jinou látkou dojít ke zrušení její účinnosti a následně k nechtěnému těhotenství, můžete si přivodit také zdravotní komplikace. Na co byste si měly dávat pozor, pokud antikoncepci pravidelně užíváte?

Kouření

Kuřaček, které užívají hormonální antikoncepci je velké procento. Možná si ani neuvědomují, jakému nebezpečí se vystavují. Kombinace kouření a antikoncepce totiž výrazně zvyšuje riziko cévních mozkových příhod. V posledních letech zaznamenávají lékaři zvýšení počtu pacientek, které přivážejí do nemocnic s krevními sraženinami. Mrtvice se při užívání antikoncepce společně s kuřáctvím, nevyhýbá ani ženám mladším dvaceti let.

Obezita

Nejen kouření může vést k embolii. Velký vliv na to má také vaše fyzická kondice. Pokud trpíte nadváhou nebo obezitou, je třeba mít se na pozoru. Kromě toho lékaři upozorňují také na to, že čím více obézní uživatelka antikoncepce je, tím více ztrácí pilulka své antikoncepční účinky. Hrozí tak nechtěné otěhotnění.

Třezalka

Pozor si dejte i v případě, že máte rády bylinky. Třezalkový čaj je skvělým pomocníkem na zmírnění stresu a celkové uvolnění, ale má bohužel schopnost rušit účinky antikoncepce. Pokud tedy pilulky užíváte, třezalkovému čaji se raději vyhněte.

Živočišné uhlí

Aktivní uhlí má schopnost nabalovat na sebe všechny tělu nepřirozené látky a snižovat jejich vstřebávání. To samé platí v případě užívání antikoncepce. Ženy, které užívají perorální kontraceptiva, by se v období užívaní tohoto přípravku, měly pojistit i jinou formou antikoncepce.

Antibiotika

Pokud kromě antikoncepce užíváte vedle ještě nějaká další léčiva, prohlédněte si pečlivě příbalový leták, zda nemůže další lék účinky antikoncepce ovlivnit. Nejčastějšími léky, které mohou účinky antikoncepce snížit nebo dokonce zrušit, jsou antibiotika. Ačkoli se to nestává příliš často, jistá rizika tu stále jsou. Pokud vám tedy lékař předepíše jakýkoliv lék, upozorněte ho, že jste současně také uživatelkou antikoncepce. Některé léky se s ní opravdu nemusí dobře snášet.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat